Kultni desert iz New Orleansa, Beignets, osvajaju na prvi zalogaj. Poznati su po laganoj i prozračnoj teksturi, a najbolje ih je poslužiti sa šećerom u prahu i poslužiti uz kavu. Od krafni se razlikuju u pripremi koje prolaze kroz više faza pripreme. Uživajte!
SASTOJCI
- glatko brašno 415 g
- sol 0,75 žličica
- šećer 3 žlica
- mlijeko 1 šalica
- suhi kvasac 2 žličica
- jaje 1 kom
- maslac 3 žlica
- suncokretovo ulje 1,50 l
- šećer u prahu 3 šalica
POSTUPAK
- U zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje dodaj 3 šalice brašna, sol i 2 žlice šećera, piše miss7.
- U mjernoj posudi od 4 šalice ili srednje velikoj zdjeli pomiješaj toplo mlijeko (oko 38°C), preostalu žlicu šećera i kvasac. Ostavi da odstoji dok ne postane pjenasto, otprilike 5 minuta.
- Umiješaj jaje u pjenastu smjesu s mlijekom, a zatim sve dodaj u zdjelu s brašnom. Miješaj ručno ili mikserom s nastavkom za miješanje na niskoj ili srednje niskoj brzini dok ne dobiješ mekano, ljepljivo tijesto s neravnomjerno raspoređenim suhim dijelovima. Ovisno o načinu miješanja, to može trajati od 30 sekundi do 1,5 minute. Zamijeni nastavak za miješanje kukom za tijesto, dodaj otopljeni maslac i nastavi mijesiti na srednje niskoj brzini dok se maslac potpuno ne sjedini, otprilike 1 minutu.
- Povećaj brzinu miksera na srednju ili srednje visoku (ovisno o veličini i težini miksera) i mijesi oko 6 minuta. Tijesto bi trebalo biti blago ljepljivo na dodir, ali ne toliko da se ne može oblikovati.
- Oblikuj tijesto u kuglu i stavi ga u namašćenu zdjelu. Pokrij plastičnom folijom i ostavi da se diže dok ne udvostruči volumen, što može trajati od 1 do 2 sata, ovisno o temperaturi prostorije.
- Ulij nekoliko centimetara biljnog ulja (1,5-2 litre) u veliku posudu od 4 litre. Postavi rešetku za hlađenje na lim za pečenje i stavi je pored posude s uljem. Pripremi hvataljke za okretanje beigneta. Prosij 3 šalice šećera u prahu u srednje veliku zdjelu i stavi je pored rešetke i lima za pečenje.
- Kad je tijesto naraslo, prebaci ga na pobrašnjenu površinu i razvaljaj u pravokutnik (otprilike 25x35 cm, debljine 6 mm). Tijesto izreži na 16 nepravilnih pravokutnika i pokrij krpom posutom brašnom dok se ulje zagrijava.
- Zagrij ulje na 165°C. Prži beignete u manjim serijama dok ne postanu zlatnosmeđi, oko 1,5 do 2 minute po strani.
- Pomoću hvataljki ili mrežaste žlice izvadi pržene beignete i stavi ih na rešetku za hlađenje. Ostavi ih da se ocijede oko minutu prije nego što ih uvaljaš u šećer u prahu. Beignete treba uvaljati dok su topli, ali ne odmah nakon prženja dok su još masni. Ubaci ih u zdjelu sa šećerom u prahu i okreći dok ne budu potpuno prekriveni. Ponavljaj postupak sa svim beignetima.
- Posluži ih tople, uz još jedan sloj šećera u prahu i vruću kavu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.