Prvi Rat u Ukrajini 69 pregleda 16. ožujka 2022.

Čelnici nekoliko europskih zemalja posjetili Kijev

Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS

Prošlo je već tri tjedna od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski gradovi i dalje su pod teškim granatiranjima,broj mrtvih, nažalost i dalje raste. Čelnici nekih europskih zemalja posjetili su Kijev i sastali se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

PRATITE UŽIVO: 

9:05 Rusi granatirali zgradu u Harkivu: Ima mrtvih

Harkiv su ruske snage napale tijekom noći, a potvrđeno je da je dvoje mrtvih te da su uništene dvije stambene zgrade, piše 24sata.

"Uništeno je nekoliko stanova u dvije stambene zgrade", objavila je jutros ukrajinska državna služba za hitne slučajeve.

Četvero ljudi je spašeno od urušavanja zgrade, no dvoje je mrtvih.

Oko 3 sata ujutro, tvrde, napadnuta je i škola, a dio zgrade je uništen.

8:30 Sastanak premijera Slovenije, Češke i Poljske sa Zelenskim

Kako piše 24sata, premijeri Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša posjetili su Kijev i porazgovarali s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. 

Zelenski je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao da su gostujući čelnici pokazali da se "ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu" te im zahvalio na podršci.

 | Autor: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS "Mislim da je nužno imati mirovnu misiju, NATO-a i možebitno neke šire međunarodne strukture, ali misiju koja će se moći obraniti, koja će djelovati na ukrajinskom teritoriju", rekao je Jaroslaw Kaczynski na konferenciji koja je emitirana na poljskoj televiziji.

 | Autor: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS "Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažan je znak potpore. Doista nam to puno znači", objavio je ranije Zelenski na internetu.

 | Autor: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS

7:55 Eksplozije u Odesi i Zaporižju?

Rano jutros pojavile su se informacije o eksplozijama u Odesi i Zaporižju, piše 24sata.

Oliver Carroll, dopisnik The Economista, rekao je da je u Odesi čuo glasne zvukove koji bi mogli biti sustavi protuzračne obrane koji obaraju projektile, javlja BBC.

U Zaporižju je tajnik gradskog vijeća Anatolij Kurtev napisao na Telegramu da je eksplozija pogodila željezničku stanicu.

Za sada nema detalja o mogućim žrtvama na ovim područjima.

7:40 Rusi granatirali zgradu od 12 katova u Kijevu

Kako piše 24sata, Rusi su u Kijevu granatirali stambenu zgradu od 12 katova oko 5 ujutro, po našem vremenu. Oštećena je i susjedna deveterokatnica, javlja tamošnja Gradska služba za hitne slučajeve.

Ozlijeđeno je dvoje ljudi, a 35 ih je evakuirano iz zgrade. Požar je ugašen u 7:45 sati (po našem vremenu u 6:45 sati). Spasioci tragaju za preživjelima.

7:35 Blinken: "Zahvalan sam svima koji riskiraju živote kako bi pokazali svijetu što se događa u Ukrajini"

Američki državni tajnik Antony Blinken oglasio se povodom smrti Oleksandre Kuvšinove (24) i Pierrea Zakrzewskog (55), novinarke i snimatelja s Fox Newsa, koji su poginuli u Ukrajini. 

"Zahvalan sam svima koji riskiraju svoje živote kako bi pokazali svijetu što se događa u Ukrajini", rekao je Anthony Blinken.

"Sjedinjene Države osuđuju kontinuirano rusko nasilje, koje dovodi u opasnost sigurnost novinara i drugih medijskih djelatnika u Ukrajini", dodao je.

7:05 Rusi napadaju Mariupolj iz dva smjera, kod Harkiva im nestaje municije

Kratki sažetak ruskih ofenziva u Ukrajini na temelju analize Instituta za proučavanje rata, kako prenosi BBC:

Ruska snage u ponedjeljak i utorak su raštrkani u napadu na Irpin i Guta-Mezhihirkska, područja nedaleko glavnog grada Kijeva. U Mariupolju nastavljaju s napadom iz dva smjera, s istoka i zapada. U Harkovu se ruska vojska bori s nedostatkom municije u pokušaju da osvoje grad na sjeveroistoku Ukrajine. Rusija je lažno zauzela kontrolu nad Hersonom, ali nije napredovala prema Zaporožju ni Mikolajvu. Rusija nema trupe na području južnog lučkog grada Odese.

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?