Jedan od najpopularnijih ljetnih deserata je definitivno cheesecake jer se ne peče i poslužuje se hladan. Mi vam donosimo recept za cheesecake s limoncellom i bijelom čokoladom. Uživajte u pripremi!
Sastojci (za biskvit):
- 1 jaje
- 40 g šećera
- nasitno naribana korica od 1 limuna
- 25 g brašna
Za kremu od sira:
- 400 g bijele čokolade
- 1 žličica (5 ml) ekstrakta vanilije
- 275 grama ricotta sira, na sobnoj temperaturi
- 5 žlica (75 ml) limoncello likera
- 1 čajna žličica (5 grama) šećera u prahu
- kora od limuna (po želji)
- žuta gel boja za hranu (opcionalno)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Namasti četvrtasti kalup za tortu od 18 cm te obloži papirom za pečenje. Stuci šećer, jaje i koru od limuna dok ne nastane gusta i blijeda smjesa (oko 3 minute).
- Prosij po tome brašno i umiješaj metalnom žlicom, piše miss7.
- Stavi u pripremljeni kalup za torte i peci u pećnici oko 10 minuta, odnosno dok se tijesto ne digne te bude blago zlatne boje i spužvasto na dodir. Ostavi da se ohladi nekoliko minuta, a zatim okreni (vrlo pažljivo) na rešetku. Zatim polako skini papir za pečenje i ostavi da se potpuno ohladi.
- Zatim obloži duboki kalup za kruh prozirnom folijom. Lijepo zagladi. Odreži biskvit da dobro stane na dno kalupa za kruh te ostavi po strani.
- Zatim napravi slojeve. Rastopi 100 grama bijele čokolade u lončiću. Potom odmah umiješaj 75 grama ricotte i ekstrakt vanilije u rastopljenu bijelu čokoladu. Smjesa će se brzo zgusnuti. Nanesi na biskvit i ravnomjerno rasporedi (kucni limom po radnoj površini da se krema ravnomjerno slegne). Stavi u hladnjak na 30-ak minuta dok se ne stisne.
- U međuvremenu rastopi preostalu čokoladu na pari.
- U zdjelu za miješanje dodaj ricotta sir te limoncello i žutu boju za hranu (ako ćeš je koristiti) da dobiješ boju limuna. Miksaj dok se dobro ne sjedini pa dodaj rastopljenu čokoladu i opet dobro izmiješaj dok se ne sjedini.
- Stavi preko sloja bijele čokolade i ravnomjerno rasporedi. Stavi potom u hladnjak i ostavi 2-3 sata ili dok se ne stisne.
- Prije posluživanja pospi šećerom u prahu i ukrasi korom od limuna, nareži i uživaj!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.