Prvi 129 pregleda 31. kolovoza 2025.

Cimet rolice od čokolade i posute pekan orasima!

Theallnaturalvegan/Pinterest

Ove nisu obične cimet rolice — ovo su čokoladne cimet rolice s pekan orasima! Tijesto je bogato kakaom i kafom, nadjev mami mirisom cimeta i čokolade, a u svakoj rolci kriju se komadići čokolade. Kad se sve to prelije gustim ganacheom i pospe hrskavim pekan orasima, dobiješ desert koji može parirati i najfinijim tortama

TIJESTO SASTOJCI

  • suncokretovo ulje šećer 0,50 šalica
  • suhi kvasac 14 g
  • brašno 540 g
  • kakao prah 56 g
  • instant kava 1 žlica
  • sol 2 žličica
  • jaje 1 kom
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • maslac 3 žlica

POSTUPAK

  1. Lagano premaži veliku zdjelu ujem. U mjernoj čaši pomiješaj 300 ml mlake vode i 1 žličicu šećera, piše miss7
  2. Pospi kvasac po površini i ostavi 5 minuta da se zapjeni. U zdjeli miksera pomiješaj brašno, kakao, instant kavu, sol i preostalu ½ šalice šećera.
  3. Dodaj smjesu s kvascem, jaje i vaniliju. Miksaj na niskoj brzini dok se tijesto ne počne spajati. Povećaj brzinu na srednju i dodaj omekšani maslac, žlicu po žlicu.
  4. Nastavi miksati oko 5 minuta dok tijesto ne postane glatko. Premjesti tijesto u pripremljenu zdjelu, okreni da se obloži.
  5. Pokrij i pusti da raste na sobnoj temperaturi 1–2 sata, dok se gotovo ne udvostruči.

 | Autor: Youtube/canva Youtube/canva

NADJEV SASTOJCI

  • maslac 0,50 šalica
  • svijetli smeđi šećer 107 g
  • cimet šećer 1 žlica
  • kakao prah 1 žlica

POSTUPAK

  1. U srednje velikoj zdjeli miješaj omekšani maslac, smeđi šećer, cimet i kakao dok ne postane glatko.

SLAGANJE I GANACHE SASTOJCI

  • brašno
  • čokoladne kapljice 255 g
  • suncokretovo ulje vrhnje za šlag 0,50 šalica
  • pekan orasi 0,50 šalica

POSTUPAK

  1. Tijesto prebaci na pobrašnjenu površinu i razvaljaj u pravokutnik 45 x 38 cm. Namaži nadjev i pospi ½ šalice čokoladnih kapljica. Zarolaj s duže strane u čvrsti valjak i odreži krajeve. Reži na 12 komada debljine 3–4 cm. Naulji posudu za pečenje 33 x 23 cm.
  2. Posloži rolice, pokrij i pusti da rastu još 30–45 minuta. Zagrij pećnicu na 190 °C. Rolice peci 20–25 minuta, dok površina ne bude suha, a sredina pečena.
  3. Pusti da se hlade 10 minuta. U zdjelu stavi preostalu 1 šalicu čokoladnih kapljica. U mikrovalnoj ugrij vrhnje dok ne zakipi (oko 1 min), prelij preko čokolade i ostavi 30 sekundi.
  4. Umiješaj u glatku kremu. Prelij ganache preko još toplih rolica i pospi tostiranim i nasjeckanim pekan orasima.


 

Tvoja reakcija?