Prvi 1535 pregleda 12. ožujka 2023.

Cure, evo kako ublažiti najgori period u mjesecu!

canva

Nažalost, ne postoji siguran način da se brzo riješite mjesečnice. Ali postoje načini za smanjenje grčeva, ublažavanje boli

Mjesečnica utječe na svakodnevni život 20 posto žena. Otprilike 1 od 10 žena ima tako jake bolove tijekom menstrualnog ciklusa da moraju ograničiti svoje aktivnosti jedan do tri dana svaki mjesec.

Što uzrokuje grčeve tijekom menstrualnog ciklusa?

“Bol je često uzrokovana prostaglandinima, kemikalijama sličnim hormonima koje uzrokuju kontrakcije maternice”, kaže Jolene Brighten, medicinska direktorica Rubus Healtha.

 | Autor: pexels pexels

Iako se čini da bi kontrakcije mišića uzrokovale bol, zapravo su prostaglandini ti koji vas dovode do grčevite boli. Tipično, što je više prostaglandina u vašem tijelu, to se lošije osjećate tijekom menstruacije. 

Znanstveno potvrđeno olakšanje

Institut za kvalitetu i učinkovitost zdravstvene zaštite navodi da postoje samo dva znanstveno dokazana načina za ublažavanje menstrualnih bolova: kontracepcijske pilule i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIDS), u koje spada i ibuprofen.

 | Autor: pexels pexels

To ne znači da su to jedine opcije za ublažavanje boli - samo imaju najbolju znanstvenu potporu. Nažalost, postoji vrlo malo istraživanja o liječenju jakih menstrualnih bolova, što bi moglo objasniti zašto postoji tako malo medicinski odobrenih rješenja.

Najbrže olakšanje

Ako imate grčeve, najbolje što možete učiniti je uzeti malo ibuprofena s čašom za kavu. Dokazi sugeriraju da je 200 miligrama (mg) ibuprofena plus 100 mg kofeina (otprilike šalica kave) bilo vrlo učinkovito u ublažavanju akutne boli.

Najbolje prirodne metode

Ako želite potpuno izbjeći lijekove, toplinska obrada može biti najbolja opcija. Bilo da koristite termofor, jastučić za grijanje ili uronite u toplu kupku, toplina pomaže opuštanju vaših mišića i ublažava bol. Ležanje s nečim toplim na bolnom trbuhu ili opuštanje u kadi također može smanjiti vaš opći stres.

 | Autor: pexels pexels

Vježbajte

Za većinu nas tjelovježba je posljednja na popisu stvari koje treba raditi kada imate mjesečne bolove - ali stvarno može pomoći.  Vježbanje oslobađa endorfine u tijelu, što popravlja vaše raspoloženje. 

 | Autor: pexels pexels

Dodavanje tjelovježbe prije menstruacije pomaže pri ublažavanju grčeva prije nego počne. Tijekom menstruacije (kada vas ne boli), pokušajte prošetati ili se baviti nekom laganom aktivnošću, samo da spriječite te prostaglandine prije nego što izazovu kaos.

Dijeta

Prerađena i pržena hrana bogata je omega-6 masnim kiselinama, što nije dobro. "Kada je naša prehrana bogata omega-6 masnim kiselinama, stvaramo jače prostaglandine", kaže Brighten. “Kako biste se suprotstavili tome, trebali biste uključiti protuupalne namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput lososa, sardina, oraha i lanenih sjemenki.” Oni pomažu smanjiti upalu, što zauzvrat smanjuje one strašne prostaglandine, što zatim smanjuje bol.

 | Autor: pexels pexels

CBD

Sve je više dokaza da je kanabidiol (CBD), nepsihoaktivni dio marihuane, snažno protuupalno sredstvo. Studije o lijeku su rijetke, tako da nema mnogo znanstvenih dokaza za učinkovitost CBD-a, no postoji mnogo anegdotskih izvješća da CBD djeluje, primjerice Whoopi Goldberg čak ima liniju medicinskih proizvoda od kanabisa koji su osmišljeni kako bi mjesečnice bile manje jadne.

Dakle, sljedeći put kad 'Crvena vještica' dođe u posjet, znat ćete se opskrbiti magnezijem, ibuprofenom, grijaćim jastučićima, zdravom hranom. Iako nijedna od ovih stvari ne može u potpunosti zaustaviti mjesečnicu, one mogu pružiti prijeko potrebno olakšanje od najboljeg ženskog neprijatelja.

Tvoja reakcija?