Prvi 168 pregleda 14. svibnja 2020.

Divjak: Maturanti u izolaciji maturu će moći pisati na jesen

Dusko Jaramaz/PIXSELL, Borna Filic/PIXSELL

"Možete se upisati u jesenskom roku ako ste imali opravdani razlog zašto niste bili u ljetnom klasificirani, ako imate više bodova od onoga koji je bio posljednji na listi. Znači, to je uvjet, inače ne!", rekla je ministrica

Maturanti koji zbog mjera samoizolacije neće moći pristupiti pisanju državne mature u redovitom ljetnom roku, maturu će moći pisati na jesen te se temeljem postignutih rezultata redovito upisati na fakultete, rekla je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, piše 24sata.

Divjak je odgovarala na novinarska pitanja u četvrtak uoči sjednice Vlade i rekla:

"Meni je jedini službeni dokument ono što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno i objavio, gdje jasno piše da učenici koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature."

"Ako se u međuvremenu nešto promijeni, onda će se i taj dokument promijeniti!" 

Ista pravila

 | Autor: Igor Kralj/Pixsell Igor Kralj/Pixsell

Na maturante u izolaciji će se primjenjivati ista pravila kakva su vrijedila ranijih godina u slučajevima kada učenici zbog bolesti nisu bili u mogućnosti pristupiti pisanju ispita iz mature.

"Onda je postojao drugi rok na koji su oni išli, i postoji mehanizam kako se onda oni kasnije upisuju. Znači, to nije upitno."

Istaknula je kako u takvim slučajevima, kada je netko zbog opravdanog razloga, kao što je bolest, propustio redoviti rok za državnu maturu, vrijedi mogućnost upisa na fakultete u jesenskome roku i pod uvjetom da je učenik ostvario više bodova od posljednjega na listi.

U tom slučaju, povećavaju se upisne kvote.

"Možete se upisati u jesenskom roku ako ste imali opravdani razlog zašto niste bili u ljetnom klasificirani, ako imate više bodova od onoga koji je bio posljednji na listi. Znači, to je uvjet, inače ne!" 

Osim o maturi, ministrica je navela da je sada vrijeme da škole izbornu informatiku nude učenicima od prvog razreda osnovne škole.

Tvoja reakcija?