Prvi 2026 pregleda 12. lipnja 2025.

Domaće i jednostavno: Recept za svježi sir koji ćete obožavati

canva

Ako želite uživati u domaćem svježem siru, neće vam trebati odlazak na tržnicu. Ovaj jednostavan i provjeren recept omogućit će vam da kod kuće vlastitim rukama pripremite fini svježi kravlji sir

SASTOJCI

  • mlijeko 3,80 l
  • grčki jogurt 6 žlica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Zagrij mlijeko. Ulij punomasno mlijeko u veliki lonac i stavi ga na srednju vatru. Lagano zagrijavaj mlijeko, uz povremeno miješanje, dok ne postigne temperaturu od 88 stupnjeva. Makni s vatre. Pusti da se mlijeko ohladi na tamepreturu od 49-50 stupnjeva. U posebnoj zdjelici pomiješaj grčki jogurt s malo ugrijanog mlijeka. Dobro miješaj da se potpuno izmiješa. Mješavinu grčkog jogurta i malo mlijeka dodaj u soatatk mlijeka, dobro promiješaj, piše miss7.
  2. Pusti da se mlijeko zgruša. Ugrij pećnicu na 110 stupnjeva, kad postigne željenu temperaturu odmah je isključi. Lonac poklopi i stavi u toplu pećnicu. Ostavi tako 8-10 minuta. Za to vrijeme mlijeko bi se trebalo zgrušati.
  3. Provjeri je li se mlijeko zgrušalo. Ugrušci mlijeka trebali bi biti čvrsti i odvojeni od sirutke (prozirna, žućkasta tekućina). Razreži ugruške nožem kako bi se mogli jednako zagrijati. Pećnicu zagrij na 110 stupnjev, lonac s razrezanim ugrušcima stavi u pećnicu na 90 minuta. Nakon otprilike 30 minuta, lonac izvadi iz pećnice i provjeri temperaturu unutar ugrušaka - mora biti 40-45 stupnjeva. Lagano promiješaj ugruške, pokušaj da se potpuno ne raspadnu. Vrati lonac u pećnicu.
  4. Ocijedi sir. U cjedilo stavi starilnu gazu ili kuhinjsku krpu, ulij sadržaj lonca u cjedilo. Pusti da se sir cijedi oko 1 sat. Ako želiš sir s manje tekućine pusti da se cijedi još dulje. Sir se može cijditi i u hladnjaku, preko noći.
  5. Gotovi svježi sir koristi prema želji - u slanim i slatkim jelima, kao doručak...

Tvoja reakcija?