Ovaj će vas kruh oduševiti okusom, a i dugotrajnom svježinom
Sastojci:
- 250 g krumpira
- 250 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 7 g instant kvasca
- 660 g brašna tip 00
- 2 žličice soli
- 1/3 šalice maslaca
Priprema:
Oguli krumpire i nareži ih na kockice veličine 1 cm. Ubaci u lonac, napuni ga vodom do razine malo iznad krumpira. Pusti da zakipi i ostavi da se kuha na srednjoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok krumpiri ne budu mekani kad ih probodeš vilicom.
Ocijedi i osuši krumpire i sačuvaj ½ šalice vode od kuhanja krumpira. Krumpire zgnječi u glatki pire – za kruh iskoristi 1 šalicu zgnječenih krumpira, eventualni ostatak iskoristi za nešto drugo. Pusti da se zgnječeni krumpir lagano ohladi, 5 do 10 minuta.
U zdjeli ili stajaćem mikseru izmiksaj zgnječeni krumpir, mlijeko, šećer, kvasac i vodu od kuhanja krumpira. Dodaj brašno i omekšali maslac. Nastavkom za tijesto na laganoj brzini zamijesi tijesto dok ne postane glatko, 5-8 minuta.
Tijesto prebaci u lagano pouljenu veliku zdjelu, prekrij prozirnom folijom, i pusti da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta, odnosno dok se ne udvostruči volumen tijesta. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva, namasti dva kalupa za kruh dimenzija cca 23 x 13 cm.
Tijesto dobro izlupaj da se 'spusti' te ga stavi na lagano pobrašnjenu površinu i razdijeli u 2 jednaka komada (svaki treba imati oko 700 g). Izmijesi svaki komad i obliku štruce kruha. Stavi ih u kalupe, prekrij krpom ili prozirnom folijom i pusti da se dižu oko 20 minuta.
Peci 35-40 minuta, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju na vrhu. Pusti da se ohlade nekoliko minuta u kalupima, izvadi ih iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade. Ovaj kruh možeš čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, odnosno u posudi za kruh, 3-5 dana.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.