Naan nije samo još jedan kruh – to je meka, rastezljiva indijska pogača koju ćete brzo zavoljeti
Pravi naan radi se od pšeničnog brašna, jogurta, mlijeka i kvasca. Jogurt daje aromu, mlijeko omekšava, a kvasac osigurava prozračnost. Tijesto se fermentira dvaput, baš kao kod pizze.
Za domaći naan ne trebate glinenu peć, dovoljna je dobra tava i vrućina. Nakon dizanja, tijesto se oblikuje, premaže vodom i peče. Poklopac pomaže da se dobro napuhne i ostane mekano iznutra, hrskavo izvana, piše miss7.
Ne brinite za oblik jer svaki naan izgleda drugačije, ali svi imaju ono nešto.
SASTOJCI
- mlijeko 1 šalica
- šećer 2 žličica
- suhi kvasac 1,50 žličica
- brašno 4 šalica
- sol 2 žličica
- jogurt 0,50 šalica
- maslinovo ulje 2 žlica
POSTUPAK
- Veliku zdjelu lagano premaži s malo ulja. U nju ćeš staviti tijesto da se diže. Odloži zdjelu sa strane.
- U mjernoj čaši ili manjoj zdjeli pomiješaj mlako mlijeko, šećer i suhi kvasac. Mlijeko treba biti samo mlako na dodir - ako je prevruće, kvasac neće djelovati. Pusti da stoji 5 minuta.
- U drugoj velikoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Dodaj jogurt, ulje i smjesu mlijeka i kvasca. Drvenom kuhačom ili rukama poveži sastojke dok ne dobiješ mekano, ljepljivo tijesto.
- Lagano pobrašni radnu površinu i prebaci tijesto na nju. Mijesi ga oko 5 minuta, dok ne postane glatko i podatno. Ako je tijesto presuho i teško za mijesiti, dodaj 1–2 žlice vode, malo po malo, dok ne omekša.
- Premjesti tijesto u podmazanu zdjelu. Pokrij je prozirnom folijom ili vlažnom krpom. Stavi na toplo, tamno i suho mjesto - može i u ugašenu pećnicu. Ostaviti da se diže 3 do 4 sata, dok se volumen ne udvostruči.
- Lagano stisni tijesto da ispusti zrak. Mijesi još minutu pa ga ponovno stavi u zdjelu. Pokrij i ostavi da se ponovno diže 45 minuta do 1 sat.
- Opet pobrašni radnu površinu. Istresi tijesto i mijesi ga još minutu-dvije dok ne postane glatko. Podijeli ga na 16 jednakih dijelova (oko 55–60 g svaki). Valjkom razvaljaj svaku kuglicu u oblik suze širine 5-7 cm, dužine 15-18 cm i debljine oko 3 mm. Kuglice ne moraju biti savršeno pravilne.
- Ako koristiš začinsko bilje ili začine, pospi ih po jednoj strani. Drugu stranu premaži s malo vode. Zagrij srednje veliku tešku tavu (najbolje od lijevanog željeza) s poklopcem na srednje jakoj vatri. Provjeri je li tava dovoljno vruća tako da na nju kapneš malo vode - ako odmah ispari, spremna je.
- Položi naan mokrom stranom prema dolje na tavu. Poklopi i peci oko 30 sekundi, dok se ne pojave mjehurići. Okreni naan, premaži maslacem ili gheejem i peci nepokriveno još desetak sekundi. Posluži odmah, dok je topao.
Pogledaj video:
@finimini.podravka Pišite nam u komentare koliko ste vi pogodili! 🙃 Označite prijatelja koji je “opsjednut” Eurovizijom 😍🎸 #finimini #podravka #noodles #finiminijuha #eurovizija #eurosong #voxpopuli ♬ original sound - Fini-Mini
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.