Prvi 7450 pregleda 01. kolovoza 2022.

Donosimo vam recept za domaći džem od šljiva!

reuters/pixsell/CANVA

Sezona šljiva već je u punom jeku i sigurni smo da ste u potrazi za idejama kako ih najbolje iskoristiti. Mi smatramo da je odlično rješenje džem od šljiva za koji vam u nastavku donosimo i recept. Također, ovaj džem sadrži vrlo malo sastojaka i u potpunosti je bez aditiva i umjetnih konzervansa

Sastojci: 

Za 1,5 l džema

  • 2 kg očišćenih šljiva
  • 400 g šećera
  • 1 limun
  • 1 mahuna vanilije

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Priprema:

Šljive očistite, operite i narežite na polovice ili četvrtine pa ih zatim, kako piše Like chocolate, stavite u veliku, duboku zdjelu, dodajte kriške limuna, šećer i sjemenke iz mahune vanilije i mahunu vanilije.

Zagrijavajte na laganoj vatri dok šljive ne puste sok, zatim pojačajte vatru i kuhajte uz krčkanje oko jedan sat, odnosno dok ne postignete željenu gustoću. Povremeno promiješajte kako džem ne bi zagorio, ali pripazite na prskanje kipućeg džema da se ne biste opekli. 

Kako biste provjerili je li džem gotov, u zamrzivač na deset minuta stavite tanjurić pa na taj tanjurić stavite žličicu džema, stavite u zamrzivač na pet minuta pa izvadite. Kroz džem žlicom povucite crtu i na tanjuru ostane crta koja se ne spaja, džem je gotov. 

Potom iz džema izvadite kolutove limuna i mahunu vanilije pa vrući džem ulijte u vruće sterilizirane staklenke.

Poklopite ih i vratite u toplu pećnicu s blago otvorenim vratima dok ne postignu sobnu temperaturu. Staklenke spremite na mračno mjesto i potrošite u roku od jedne godine.

Nakon što otvorite džem, držite ga u hladnjaku i potrošite u roku tjedan dana. 

 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?