Prvi 805 pregleda 04. veljače 2021.

Ema čita 50 knjiga godišnje i vodi kanal o astrofizici

Ema Donev/Privatni album

Upoznajte Emu Donev, 13-godišnju genijalku koja na engleskom piše na svom portalu i snima videa na svom kanalu o astrofizici te je pokušava približiti i učiniti zabavnom djeci i mlađoj publici

"Zovem se Ema, imam 13 godina i pohađam OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu. Volim znanost (ne samo astrofiziku) i matematiku te rješavati logičke zadatke. Osim toga, volim čitati, igrati igrice, gledati serije i družiti se s prijateljima."

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Ovako nam se, u par rečenica, na početku intervjua opisala 13-godišnja genijalka Ema Donev, djevojčica koja je javnost zainteresirala interaktivnim portalom i YouTube kanalom na kojem piše i snima edukativna i zabavna videa o astrofizici. Na kanalu 'Astrophysics for kids' i portalu 'Adventures in astrophysics' Ema sve piše i snima na engleskom jeziku, a mi smo je poželjeli pobliže upoznati pa smo je zamolili da nam odgovori na naših par pitanja. Otkrila nam je puno toga zanimljivoga. I ovo vrijedi pročitati.

Tvoja web stranica, kao i sadržaj koji objavljuješ na YouTubeu, izgledaju ozbiljno dobro. Sve sama radiš? Opiši nam malo proces izrade web stranice, montaže videa...

Videa i web stranicu radim posve sama. Izrada web stranice nije bila teška, jer sam koristila Wordpress. No, prije toga sam izradila svoju web-stranicu koju sam sama programirala u HTML-u i CSS-u. To mi je oduzimalo mi je dosta vremena i nisam se mogla fokusirati na sadržaj. Zato sam se odlučila prebaciti na Wordpress, gdje su sve tehničke stvari napravljene za mene te se mogu fokusirati na sadržaj. Nakon inicijalne izrade, dalje samo pišem članak, uredim ga i postavim na stranicu.

Izrada videa je malo kompliciraniji proces. Animacije radim u Adobe After Effectsima, a ilustracije u Adobe Illustrator Softwareu. Prvo biram temu koju želim obraditi u videu. Nakon toga čitam i učim o toj temi, istražujem je. Onda krenem pisati tekst koji ću govoriti, a kada ga završim, snimim se kako pričam. Nakon toga crtam na papiru slijed videa, kao mini strip. Kada imam ideju kako će video izgledati, krenem ilustrirati scenu po scenu i u procesu ih prilagođavam. Nakon što imam nekoliko nacrtanih scena, počinjem animirati video. Kada imam sve animirano, dodajem i muziku u pozadini. I video je završen!

Sve pišeš i snimaš na engleskom jeziku. Kako to?

Htjela sam da web stranica i YouTube kanal budu dostupni i razumljivi velikom broju djece u svijetu, a engleski jezik je najpopularniji i opće prihvaćen jezik u većini svijeta.

Odlično ga govoriš i pišeš i, da ne znamo da si iz Hrvatske, s lakoćom bi nas zavarala. Koliko ti je trebalo da ga naučiš?

Moj prvi jezik je zapravo bio engleski, naučila sam ga od roditelja, a hrvatski sam naučila nakon toga, od bake i djeda. Zbog rane izloženosti engleskom jeziku ubrzo sam ga naučila tečno govoriti.

Kako je počela tvoja ljubav prema astrofizici?

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Počela sam se zanimati za astronomiju početkom 3. razreda. S mamom sam često išla u Zagreb kao mali izletić i obišle bi puno knjižara. Jako volim čitati knjige, godišnje ih pročitam 50-ak. Naročito volim avanturističke knjige za djecu. Nikada se nismo vratili kući bez barem jedne vrećice knjiga, a većina njih su bile moje knjige iz područja astronomije.

Najviše su me privukle crne rupe, zbog toga što, kada jednom uđeš u njih, nikada više nećeš izaći, i pretvorit ćeš se u špagete! Čitanjem raznovrsnih knjiga naučila sam puno, ali i s druge strane otvorila su mi se nova pitanja, i tako je nastao taj čarobni krug. S vremenom sam povećala svoj interes za astronomiju, odnosno astrofiziku. Danas ju obožavam i svaki dan radim nešto vezano uz tu temu.

Gdje pronalaziš inspiraciju za videa i objave?

Najviše ideja pronalazim u knjigama, od kojih mi je najdraža “Astrophysics for people in a hurry” Dr. Neil deGrasse Tysona, koji mi je ujedno i uzor iz područja astrofizike. Također dobivam ideje i pronalazim interesantne teme na YouTube kanalima TedEd i Kurzgesagt, i na web-stranici KhanAcademy, gdje sam naučila puno matematike.

Postoji li neki predmet u školi koji ti ne ide ili sve rasturaš kao astrofiziku?

Pa, ne ide mi baš najbolje tjelesni, ali svi ostali predmeti mi idu jako dobro, baš kao astrofizika.

Što radiš kad se ne baviš ovim svojim projektom? Imaš li još koji hobi, kakve serije voliš gledati...?

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Imam i druge hobije osim astrofizike, naravno. Volim putovati u inozemstvo, čitati knjige, crtati, gledati serije i šetati prirodom. Jako mi se svidjela serija Star Trek Discovery, a moja najdraža dokumentarna serija je Cosmos, o temi astrofizike i tehnologije. Volim čitati istraživačke knjige, o novim i izmišljenim svjetovima, ali i knjige koje pričaju o životu druge djece mojih godina. Također, kada imam vremena, volim igrati i neke igrice, recimo Minecraft, vožnje autima ili Astro’s Playroom.

Jesi li sretna što ste se ti i tvoji kolege opet vratili u školske klupe? Ili ti je bila draža online nastava? Koje su prednosti jednog, a koje drugog načina?

Sretna sam što smo se vratili u školu. No, i online nastava mi je bila dobra. Obje vrste nastave imaju svoje pozitivne i negativne točke. Pozitivne strane što smo u školi jesu da je lakše učiti i predavanja su bolja, možemo se vidjeti i družiti (s maskama naravno), ali negativne strane škole uživo su te što imamo dva turnusa, teško je organizirati vrijeme i rizik od zaraze koronom je veći.

Pozitivne strane online nastave su te da možemo sve odraditi iz udobnosti doma, možemo se kasnije buditi i možemo si bolje organizirati vrijeme. Loše strane online nastave su te da se ne možemo vidjeti uživo, a samim time je i malo teže učiti.

Za kraj nam reci; koje bi YouTube kanale o znanosti preporučila nama i publici? 

Definitivno preporučujem edukativne kanale TedEd, Kurzgesagt i Crash Course. Svi imaju odlične sadržaje, prekrasne animacije i vrlo jasno objašnjavaju svoje teme. Crash Course je više fokusiran na slijed učenja o specifičnim temama, a TedEd i Kurzgesagt rade edukativna videa o raznim temama.

Tvoja reakcija?