Prvi RAP CAMP 1720 pregleda 18. listopada 2019.

Eminem im je veliki uzor: Oni su nade hrvatskog rapa

eminem@instagram

Upoznajte četiri kandidata koji su ušli u uži krug natjecanja za novu rap zvijezdu. Rap Camp je pred vratima, pa je vrijeme da vidite tko su neki od prijavljenih talenata.

Miroslav Kajgan

Miroslav ima 19 godina, dolazi iz Siska, a rap sluša doslovno otkako je bio beba. 

"Rap sam počeo slušati kad sam imao dvije godine i na rap me 'navukla' sestra. Otada sam rap počeo živjeti i jako mi se sviđa ta vrsta glazbe", rekao nam je Miroslav, kojemu je najveći uzor i inspiracija slavni Eminem. 

Kao i Eminem, svoje tekstove uglavnom piše sam, a prvi je napisao u osmom razredu. "Tada sam se zaista počeo osjećati predodređenim za rap glazbu", priznaje.

Mišo Čančarević

Mišo ima 31 godinu, rodom je iz Zagreba, a rap mu je već jako dugo 'u krvi'. Rapom se, kaže, počeo baviti prateći svoje uzore i kad je vidio njih kako uživaju u toj glazbi, shvatio je da je ista ta glazba i njegova velika ljubav.

Snimati je počeo 2008. godine, a najviše mu se kod rapa sviđa ta "sloboda izražavanja" koju svi rap umjetnici imaju.

Saša Stević

Saša ima 30 godina, iz Zagreba je, a rap je otkrio već davno, 1999. godine, kad je počeo slušati svog velikog uzora, Eminema.

"Kad je izašao Eminemov album 'Eminem show' rekao sam si: 'Time se želim baviti!' Ozbiljnije sam se rapom zatim počeo baviti sa 17 godina, a dotad možda nisam bio toliko ozbiljan oko toga jer mi je prioritet bila škola. Kad sam završio školovanje, rap je napokon mogao doći na neko ozbiljnije mjesto", govori Saša, koji je u SAD-u studirao Music recording technology. Ondje se susreo s mnogim reperima i umjetnicima s tog područja, a oni su mu, priznaje, također bili velika inspiracija za ono što radi.

Stipe Vukadin

Stipe ima 26 godina, dolazi iz Dugog Sela, a rap koji on radi je 'matematički stil rapa'. 

"Rap sam otkrio kad sam, zapravo, otkrio i glazbu i repam već 13 godina. Najviše mi se kod ove vrste glazbe sviđa sloboda i stil izražavanja. Jednostavno sam se pronašao u ovome i zaljubio se", govori Stipe, kojemu su inspiracija za pjesme koje piše zaista svakodnevni događaji.

Jednu je pjesmu, davno, posvetio bivšem prijatelju s kojim se družio u školi. To mu je danas, priznaje, malo smiješno, ali bili su to počeci, tad još nije znao o čemu zapravo želi pisati. Danas je, ipak, mnogo ozbiljniji.

S.O.S

Svim ovim kandidatima uzor su i strani, ali i domaći reperi i treperi. I oni jednoga dana žele postići ono što u hrvatskom rapu danas imaju velika glazbena imena, poput Stoke, Fil Tilena, Tram 11-a, Kukusa... Žele snimati hitove, biti najbolji, pokazati sve što znaju. A upravo jedan takav rap hit, kakav će možda stvarati i svi ovi kandidati, izlazi danas na JoomBoos YouTube kanalu.

Pjesma 'S.O.S' Chode, Stoke i Fil Tilena hit je koji svi jedva čekaju. A ako i tebe zanima kako zvuči i kako izgleda brutalan spot za ovu rap stvar, prati JoomBoos YouTube kanal u 12:00 sati.

Tvoja reakcija?