Prvi 227 pregleda 21. svibnja 2023.

Erste Plava Liga promovira i razvija atletiku u Hrvatskoj

Promo

Erste Plava liga je ključan faktor u razvoju atletskih klubova diljem Hrvatske, a posebno se ističe utjecaj na AK Vukovar koji je postajao sve snažniji tijekom posljednjih pet godina, upravo zahvaljujući ovoj ligi

U svojoj 11. sezoni, Erste Plava liga se i dalje potvrđuje kao najveće i najvažnije atletsko natjecanje za djecu u Hrvatskoj. Do danas, više od 40.000 natjecatelja okušalo se u bacačkim, trkačkim i skakačkim disciplinama. Njena najveća vrijednost leži u usmjeravanju djece prema organiziranim sportskim sustavim, koji unutar svojih klubova imaju educirane stručnjake za rad s djecom. 

 | Autor: Promo Promo

Mnogi od njih danas su uspješni sportaši, a nekima je Erste Plava liga bilo prvo natjecanje i uključivanje u sport. Pobjednica Erste Plave lige bila je i Jana Koščak. Najbolja hrvatska višebojka i najveća nada hrvatskog sporta bila je 2018. pobjednica lige u skoku u dalj.

I Jana Koščak je bila pobjednica Erste Plave lige

„Sjećam se dobro svog nastupa, bilo je to kad sam išla u četvrti razred osnovne škole. Nagovorili su me na to nastavnici u školi i moj tata i jako mi je drago da su me nagovorili. Posebno me veselilo kad sam u finalu u Zagrebu skočila s 4,85 metara svoj osobni rekord u skoku u dalj i pobijedila. Svakako bih preporučila mladima da se bave sportom, ako već ne atletikom, onda bilo kojim drugim“, prisjeća se svojeg nastupa na Erste Plavoj ligi Jana Koščak, koja je danas i ambasadorica lige.

 | Autor: Promo Promo

Erste Plava liga je zaslužna za osnivanje i razvoj mnogih atletskih klubova u Hrvatskoj. To se prije svih odnosi na AK Vukovar koji posljednjih pet godina razvija uz ligu, baš kao i atletika u Vukovaru. U Vukovaru naglašavaju da je upravo Erste Plava liga donijela atletiku u Vukovar. Vukovar prije toga nije imao atletski klub i upravo je Erste Plava liga privukla velik broj članova u AK Vukovar. Taj broj raste iz godine u godinu, baš kao i broj sudionika lige. 

 | Autor: Promo Promo

Važnost približavanja atletike i sporta općenito djeci osnovnoškolskog uzrasta prepoznale su i najbolje hrvatske atletičarke i atletičari - poput Blanke Vlašić, Sandre Perković, Stipe Žunića, Ivana Horvata, Paole Borović, Sare Kolak, Matee Parlov Koštro i već spomenute Jane Koščak – koji su danas ambasadori i promotori Erste Plave lige. 

Važnost provođenja fizičke aktivnosti pod stručnim vodstvom

Male atletičarke i atletičare naročito veseli druženje sa sportskim zvijezdama tijekom kvalifikacijskih natjecanja u deset hrvatskih gradova, kao i na finalu koje se održava u Zagrebu u sklopu Memorijala Borisa Hanžekovića.

 | Autor: Promo Promo

“Uvijek me raduje vidjeti stadion pun djece koja uživaju u fizičkoj aktivnosti kroz natjecanje, igru i druženju. Danas kao majka još više želim promicati važnost provođenja fizičke aktivnosti pod stručnim vodstvom od najranijeg uzrasta kao i provođenje slobodnog vremena djece na otvorenom, u kretanju, daleko od ekrana i društvenih mreža. Veseli me vidjeti kako Erste Plava liga iz godine u godinu prikuplja sve više djece u sport”, naglašava Blanka Vlašić koja je proteklih godina obišla sve gradove koji organiziraju Erste Plavu ligu.

 | Autor: Promo Promo

Značenje Erste Plave lige za hrvatsku atletiku i sport uopće prepoznale su i najvažnije hrvatske institucije, pa se liga odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ministarstva obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za šport, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Hrvatskog olimpijskog odbora te Hrvatskog atletskog saveza.

 | Autor: Promo Promo

Kvalifikacije Erste Plave lige 2023 nastavljaju se natjecanjima u Rijeci 25. svibnja, Zagrebu 1. lipnja i Kninu 14. lipnja. Prijaviti se možete na ovom linku.

Tvoja reakcija?