Prvi Rat u Ukrajini 202 pregleda 28. veljače 2022.

EU uvela stroge sankcije novinarima u Rusiji

emica elvedji/pixsell

I dok se nakon višesatnih pregovora ovog popodneva Ukrajinska i Ruska strana nisu dogovorile ništa osim da će se nastaviti dogovarati, nemilosrdni rat u Ukrajini i dalje traje. Ovo su najnovije informacije

PRATITE UŽIVO - SVE O RATU U UKRAJINI:

22.31 - EU uvela sankcije Putinovom glasnogovorniku, oligarsima i novinarima

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jedan je od 26 istaknutih ljudi kojima je Europska unija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, stoji u odluci objavljenoj u ponedjeljak u službenom glasilu Unije.

Popis uključuje oligarhe i poslovne ljude koji djeluju u naftnim, bankarskim i financijskim sektorima, ali i članove vlade, visokorangirane vojne osobe i „propagandiste koji su doprinijeli širenju protuukrajinske propagande”, poručeno je iz EU-a u izjavi.

Među popisanima se nalaze Igor Sečin, direktor ruske naftne kompanije u državnom vlasništvu Rosneft, i izvršni upravitelj energetskog diva Transneft Nikolaj Tokarev.

Oligarsi Ališer Usmanov, Pjotr Aven, Aleksandar Ponomarenko i bankar Mihail Fridman se također nalaze na popisu.

Sankcije su uvedene i ruskom zamjeniku premijera Dmitriju Černišenku, drugim članovima ruske vlade i istaknuti novinarima.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, odnosno zabranu omogućavanja pristupa imovini.

Osiguravajuće društvo SOGAZ također se našlo na popisu.

22.04 - Ukrajina: Ruske snage se približile velikoj nuklearnoj elektrani!

Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, priopćila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), opetujući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

Šest reaktora elektrane Zaporižžja (na istoku) zasad su "sigurni", po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovito obavještavaju o stanju na terenu. 

Ruske snage "djeluju u blizini elektrane", ali ju još nisu zauzele, dodaje IAEA.

Glavni direktor agencije Rafael Grossi još je jednom upozorio na "svaku akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost" nuklearnih elektrana u zemlji.

Sastanak Vijeća guvernera treba se u srijedu održati u Beču, sjedištu agencije, kako bi se razgovaralo o "stvarnoj opasnosti" kojoj su nuklearke izložene zbog sukoba.

Ukrajina ima četiri nuklearke u funkciji koje osiguravaju oko polovine potreba za električnom energijom i više odlagališta radioaktivnog otpada, među kojima Černobil, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u povijesti.

IAEA  je u nedjelju izvijestila o dvama incidentima koji su se dogodili na odlagalištima otpada, od kojih je jedan u Kijevu pogođen raketom. "Nismo primili informacije o oštećenju zgrade ni o radioaktivnom zračenju", navodi UN-ova agencija.

Možda te zanima... Hrvati daju podršku Ukrajini mirnim skupovima

21.59 - Francuski predsjednik razgovara s Putinom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučan je u tome da na bilo koji način pokuša uvjeriti Rusiju da prekinu invaziju u Ukrajini. Stoga je na Twitteru najavio da će nastaviti razgovore s Putinom. 

21.06 - Brojne europske zemlje žele Ukrajinu u EU

Osam zemalja reklo je u ponedjeljak da bi se Ukrajina trebala pridružiti Europskoj uniji. Zajedničku izjavu su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Litva, Latvija, Poljska, Slovačka i Slovenija. Izjava je uslijedila nakon što je ukrajinski predsjednik potpisao zahtjev za članstvom u EU-u. 

Možda te zanima... Višesatni pregovori Ukrajine i Rusije nisu završili dogovorom

 

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?