Prvi Rat u Ukrajini 2114 pregleda 28. veljače 2022.

Višesatni pregovori Ukrajine i Rusije nisu završili dogovorom

pixsell/twitter/24sata

Pregovori su trajali više od tri sata, a sad se čeka da otkriju što su se točno dogovorili

15:08

Pregovori završeni

Ukrajinska i ruska delegacija završile su pregovore, napisao je na Telegramu Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, prenosi agencija Interfax.

Još nije stigla službena potvrda da je sastanak završen ni koje su zaključke donijeli.

15:00

Nema još nikakvih informacija

Ruska agencija RIA, nešto prije 15 sati po hrvatskom vremenu, objavila je da pregovori između ukrajinske i ruske delegacije još traju, tri i pol sata nakon početka. Neki ukrajinski mediji izvijestili su da su završili, no izvor agencije koji je u palači gdje se održavaju pregovori, u bjeloruskom gradu Gomelu, kaže da još traju i da novinare nisu izvijestili o njihovu završetku.

 | Autor: BELTA BELTA

13:35

Pregovori još uvijek traju

Iako iz dvorane gdje se održavaju pregovori nisu izašle nikakve informacije, činjenica što oni još uvijek traju mogla bi biti dobar znak. 

11:25 

Započeli rusko-ukrajinski pregovori

S gotovo sat i pol zakašnjenja od planiranog početka, započeli su rusko-ukrajinski pregovori, piše 24sata

10.14

Zelenski: Svi smo odgovorni za svoju državu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se javnosti putem snimke.

"Kad sam išao u Predsjedništvo, rekao sam da je svatko od nas predsjednik. Jer svi smo odgovorni za svoju državu. Za našu lijepu Ukrajinu. A sada se dogodilo da je svatko od nas ratnik. Ratnik je na svom mjestu. I uvjeren sam da će svatko od nas pobijediti. Slava Ukrajini!" rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

10.07

Ruska vojska najavljuje 'siguran' koridor za odlazak stanovnika Kijeva

Ruska vojska najavila je "otvoreni i siguran" koridor za ukrajinske civile koji će napustiti glavni grad Kijev, javlja CNN.

"Apeliramo na stanovnike Kijeva. Svi civili u gradu mogu slobodno napustiti glavni grad Ukrajine duž autoceste Kijev-Vasilkov (Vasilkov). Ova ruta je otvorena i sigurna", rekao je general Igor Konašenkov, glasnogovornik Rusko ministarstvo obrane.

"Još jednom želim naglasiti da oružane snage Rusije gađaju samo vojne ciljeve. Civilno stanovništvo nije u opasnosti", dodao je. 

9:20

Ruske snage smanjile tempo svoje ofenzive

Ruske snage smanjile su tempo svoje ofenzive na Ukrajinu, priopćio je ukrajinski kabinet ministara.

- Ruski okupatori su smanjili tempo ofenzive, ali još uvijek pokušavaju postići uspjeh u nekim područjima u ofenzivi na Ukrajinu - objavio je Kabinet ministara na svojoj službenoj Twitter stranici, piše 24sata

9:09

Kako je i najavljeno, danas će se, na bjelorusko-ukrajinskoj granici, održati rusko-ukrajinski pregovori. Na pregovorima će sudjelovati predstavnici ministarstava vanjskih poslova, obrane i ureda predsjednika, ali ne i sami čelnici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin. Pregovori bi trebali započeti u 10 sati, piše 24sata.

Predstavnik ruske delegacije, Vladimir Medinski dao je izjavu za medije prije sastanka s ukrajinskim predstavnicima.

"Sinoć smo stigli ovdje. Ukrajinska strana je dogovorila ovo mjesto. Nismo spavali cijelu noć, ukrajinska strana nažalost ima jako tešku logistiku. Vrijeme dolaska je nekoliko puta odgođeno tijekom noći. Upravo sada smo dobili informaciju da će ukrajinska delegacija stići za sat vremena, pa ćemo sjesti za pregovarački stol oko 10 sati", rekao je.

"Svakako smo zainteresirani da se što prije dogovorimo. Ovi sporazumi trebaju biti u interesu obiju strana", rekao je te dodao da nije ovlašten otkrivati sastav ukrajinske delegacije dok ne sjednu za stol.

8.45

Rusi se suočavaju s žestokim ukrajinskim otporom

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je rusko 'napredovanje' prema Kijevu usporeno logističkim neuspjesima i žestokim ukrajinskim otporom, piše 24sata.

"Većina kopnenih snaga Putina ostaje više od 30 kilometara sjeverno od Kijeva, njihovo napredovanje usporile su ukrajinske snage koje brane aerodrom Hostomel, ključni ruski cilj prvog dana sukoba", priopćili su.

Logistički neuspjesi i uporni ukrajinski otpor nastavljaju usporavati rusko napredovanje, dodaju.

Teške borbe se nastavljaju oko Černihiva, grada na sjeveru Ukrajine, i grada Harkova na sjeveroistoku zemlje, ali oba grada ostaju pod kontrolom Ukrajine.

8:39

Rusija postaje sve više izolirana, Ukrajina se uspješno odupire napadima

Sjedinjene Države rekle su da Putin razbuktava rat 'opasnom retorikom' usred znakova da se ruske snage spremaju na opsadu velikih gradova u demokratskoj zemlji s oko 44 milijuna stanovnika.

Kako su projektili padali, gotovo 400.000 civila, uglavnom žena i djece, pobjeglo je u susjedne zemlje, objavila je humanitarna agencija UN-a. Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da je Rusija do sada ispalila više od 350 projektila na ukrajinske ciljeve, od kojih su neki pogodili civilnu infrastrukturu, piše 24sata.

"Čini se da usvajaju opsadni mentalitet, što će vam reći svaki student vojne taktike i strategije. Kada usvojite opsadnu taktiku, to povećava vjerojatnost kolateralne štete", rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman. Kao primjer je naveo rusku ofenzivu na grad Černihiv, sjeverno od Kijeva, gdje su ukrajinske vlasti rekle da je stambena zgrada zapaljena nakon što ju je u ponedjeljak rano pogodila raketa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju britanskom premijeru Borisu Johnsonu u telefonskom razgovoru da će sljedeća 24 sata biti ključna za Ukrajinu, izjavio je glasnogovornik Downing Streeta.

Rusi dosad nisu uspjeli zauzeti nijedan ukrajinski grad, ne kontroliraju zračni prostor Ukrajine, a ruski vojnici već se drugi dan nalaze otprilike 30 km od središta Kijeva, rekao je dužnosnik. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva 'posebnom operacijom' za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritorij, već da uništi vojne sposobnosti svog južnog susjeda i ukloni 'opasne nacionaliste'.

RUSIJA TRPI SANKCIJE 

Kako piše 24sata, rubalj je pao za gotovo 30 posto na najnižu razinu u povijesti u odnosu na dolar nakon što su zapadne zemlje u subotu predstavile oštre sankcije, uključujući isključivanje nekih banaka iz međunarodnog platnog sustava SWIFT. Nekoliko europskih podružnica banke Sberbank Rusija, u većinskom vlasništvu ruske vlade, propalo je ili će vjerojatno propasti zbog rata u Ukrajini, priopćila je Europska središnja banka.

Japan je rekao da je od njega zatraženo da se pridruži mjerama koje isključuju Rusiju iz SWIFT-a, a također razmišlja o uvođenju sankcija protiv nekih pojedinaca u ruskoj saveznici Bjelorusiji. Referendumom u Bjelorusiji u nedjelju je odobren novi ustav kojim se odbacuje nenuklearni status zemlje.

Europska unija u nedjelju je odlučila po prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu, obećavši Ukrajini oružje, uključujući borbene avione. Njemačka, koja je već zamrznula planirani podmorski plinovod iz Rusije, rekla je da će značajno povećati troškove obrane, odbacivši desetljeća nevoljkosti da svoju gospodarsku moć uskladi s vojnom snagom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je potporu članstvu Ukrajine u intervjuu za Euronews, rekavši da su "oni jedni od nas". EU je zatvorila svoj zračni prostor za sve ruske zrakoplove.

Isto je učinila i Kanada, prisilivši ruski zračni prijevoznik Aeroflot da otkaže sve letove prema europskim odredištima do daljnjega. SAD i Francuska pozvale su svoje građane da odmah razmotre napuštanje Rusije. Europska Unija je također zabranila ruske medije RT i Sputnik.

U New Yorku je Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo rijetku hitnu sjednicu Opće skupštine UN-a, odnosno svih 193 države članice Ujedinjenih naroda, za ponedjeljak. Širom svijeta održavaju se prosvjedi protiv invazije, uključujući i u Rusiji gdje je od četvrtka na proturatnim prosvjedima privedeno gotovo 6000 ljudi, priopćio je promatrač prosvjeda OVD-Info.

Deseci tisuća ljudi diljem Europe marširali su u znak prosvjeda, uključujući više od 100.000 u Berlinu. 

U Kijevu se otvaraju trgovine, a metro će rjeđe voziti

Ukrajinska novinska agencija javlja da su, nakon policijskog sata koji je trajao cijeli vikend, u Kijevu od 8 sati po lokalnom vremenu otvorene trgovine te da metro rjeđe prometuje. 

7.32

"Okupatorima savjetujemo da idu kući. Nije prekasno"

"Nećemo odustati od glavnog grada, Ukrajina već pobjeđuje", napisao je jutros ukrajinski ministar obrane kao odgovor na pokušaj Rusije da se preko noći probije u glavni grad.

Oleksij Reznikov rekao je da je do sada bilo "96 sati otpora" i "4 dana predanosti, hrabrosti i vjere" za ukrajinski narod, obećavajući da će njegova zemlja pobijediti u ratu.

KAKO POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?