Prvi 390 pregleda 22. travnja 2023.

Evo 10 načina kako proslaviti Dan planeta Zemlje!

canva

Iako bismo svakodnevno trebali brinuti o našoj planeti, 22. travnja je dan kad svi razmišljaju kako mogu pomoći Zemlji i na koji način ju učiniti još ljepšim mjestom za život. Taj je datum određen još 1970. godine kad je Gaylord Nelson organizirao događaj s ciljem podizanja svijesti o važnim ekološkim pitanjima.

Prema Agenciji za zaštitu okoliša na prvom Danu planeta Zemlje sudjelovalo je preko 20 milijuna Amerikanaca. Ubrzo se to obilježavanje prenijelo i na ostatak svijeta, stoga danas stotine zemalja priznaje i slavi Dan planeta Zemlje. Broj sudionika popeo se na više od jedne milijarde ljudi diljem svijeta. Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da bismo proslavili ovaj dan i pomogli spasiti Zemlju, a mi vam donosimo 10 super ideja.

1. Posadite neku biljku

Osim što drveće može pomoći u snižavanju gradske temperature do čak 10 stupnjeva, ono također čisti zrak i daje više kisika. Ukoliko imate mjesta u dvorištu svoje obitelji, posadite neko drvo. Ali ako vam mjesto to ne dopušta, posadite voće ili povrće te ćete na taj način manje konzumirati ono iz trgovine, ali ćete smanjiti i zagađivanje zraka fosilnim gorivima tako što neće automobilom ići do trgovine po tu hranu.

 | Autor: Canva Canva

2. Vozite bicikl

Automobili na cestama proizvode veliku količinu ugljika koji zagađuje zrak i pridonosi globalnom zatopljenju. Stoga pronađite alternativni način prijevoza kojim ćete smanjiti zagađenje zraka, a ujedno ćete biti natjerani da vam se tijelo kreće. Vožnja bicikla i šetnja su dvije najbolje opcije. Ukoliko to niste u mogućnosti, koristite javni prijevoz ili idite zajedno s nekim te pritom koristite jedan automobil, a ne dva ili više.

 | Autor: Canva Canva

3. Neka se čuje i vaš glas

Ukoliko imate strast prema prirodi te želite volontirati u nekoj organizaciji koja promiče ekološku osviještenost, informirajte se o načinima kako možete sudjelovati u različitim inicijativama.

4. Napravite plan očuvanja vode

Postoji mnogo načina na koje možete smanjiti potrošnju vode, a da ne uskraćujete svoje potrebe. Neki od primjera su zatvaranje slavine dok perete zube, postavljanje tuša koji štedi vodu, umjereno korištenje perilice posuđa, popravljanje WC školjke ukoliko curi voda, sadnja drveća i biljaka koje ne treba često zalijevati.

5. Kupite vrećice za višekratnu upotrebu

Procjenjuje se da Amerikanci godišnje koriste 100 milijardi plastičnih vrećica, a samo za njihovu proizvodnju potrebno je oko 12 milijuna barela nafte. Osim toga, plastične vrećice zauzimaju puno prostora na odlagalištima i uzrokuju velike probleme životinjskom svijetu. Stoga je bolja opcija korištenje platnenih vrećica koje su puno ljepše od plastičnih, ali i ekološki prihvatljive.

6. Koristite bocu za vodu koja nije plastična

Za proizvodnju plastičnih boca svake godine je potrebno više od 1,5 milijuna barela nafte. Kako biste sudjelovali u smanjenju korištenja plastike, kupite si bocu za vodu koju ćete moći više puta koristiti, primjerice staklenu.

 | Autor: Canva Canva

7. Kupujte proizvode na tržnici

Teen Vogue prenosi kako hrana u trgovinama mješovite robe putuje u prosjeku 1500 milja do svog odredišta, a taj transport povećava zagađenje zraka. Stoga, ukoliko želite sudjelovati u smanjenju zagađenja, kupujte hranu na lokalnoj tržnici.

8. Pametno kupujte odjeću

Ukoliko se poželite počastiti novom odjećom, odlučite se za onu napravljenu od recikliranog materijala.

9. Otkažite pretplatu na kataloge

Svake se godine za proizvodnju neželjene pošte, uključujući kataloge, posiječe više od 100 milijuna stabala. Nažalost, većina te pošte završi u smeću. Otkazivanjem pretplate na kataloge smanjit ćete broj stabala za sječu.

10. Provodite vrijeme vani

Dan planeta Zemlje podsjeća nas na to koliko je naš planet lijep i trebamo uživati u njemu što više možemo. Ukoliko imate dvorište, poslijepodne provedite čitajući ili ručajući u njemu. Ako živite u velikom gradu te nemate svoje dvorište, otiđite u šetnju u prirodu kad god ste to u mogućnosti. Iskoristite sve blagodati koje nam naš planet daje, a u isto vrijeme i brinite o njemu!

 | Autor: Canva Canva

Tvoja reakcija?