Prvi 4380 pregleda 20. kolovoza 2020.

Evo kako bi mogla izgledati nova školska godina!

Ivo Cagalj/PIXSELL

Učenici u škole kreću 7. rujna, suočeni s mnoštvom pitanja. Odgovore na njih bi trebali saznati 31. kolovoza kad će biti objavljene službene mjere i vodič za roditelje, učenike i nastavnike. No nekoliko stvari se već sad zna!

Iako praznici još traju, nova školska godina je pred vratima. Kako će ona izgledati saznat će se u konačnom vodiču za novu školsku godinu koji će izaći 31. kolovoza. Učenici kreću u škole 7. rujna gdje će se odvijati nastava. Radnoj skupini još nedostaju konkretne i definirane mjere za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola kao i za učenike svih srednjih škola, piše 24sata.

Zbog potresa koji je zadesio grad, Zagreb je u velikim problemima. U potresu je oštećeno 175 škola i vrtića, a 13 škola zbog prevelikih oštećenja ostaje zatvoreno do daljnjega. Učenici iz tih škola pohađat će one u drugim kvartovima. 

 | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Marko Prpic/PIXSELL

Veliki problem je i taj što će se dogoditi ako virus uđe u škole i što će se u tom slučaju napraviti. Sve mjere biti će objavljene 31. kolovoza, no neke stvari se već sad znaju:

Maske u školama

Ministar Radovan Fuchs je rekao da vjerojatno maske neće biti obavezne u samoj školi, ali to je pitanje još otvoreno. Koordinatorica Radne skupine i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da je preporuka da mala djeca, odnosno ona do četvrtog razreda osnovne ne nose maske, a studenti da.

Što ako se virus pojavi u školi?

Fuchs je rekao da je ključni problem proboj virusa u škole, ali i da od radne skupine i cjelokupnog sustava očekuje prije svega brzu dijagnostiku. Odnosno, potencijalno oboljeli učenik rezultate testiranja ne bi trebao niti smio dugo čekati kako bi škola znala kako postupiti sa svim ostalima koji su bili u kontaktu sa zaraženim učenikom ili pak nastavnikom.

Smjene u školama

Nastava u dvije smjene posebno će se primjenjivati u Zagrebu, jer dio učenika mora nastavu pohađati u drugim školama, tako da je Ministarstvo dalo suglasnost da se školski sat u Zagrebu skrati na 40 minuta, kako bi se škole koje rade u dvije smjene mogle kompletno dezinficirati.

Najmlađi učenici (do četvrtog osnovne i vrtićke skupine)

 | Autor: Nikola Cutuk/Pixsell Nikola Cutuk/Pixsell

Prilikom dolaska u obrazovnu ustanovu neće biti obavezni nositi maske. Obveze njihovih učitelja, učiteljica i odgajatelja u samom razredu bit će redovito provjetravanje prostorija i briga da se učenici za vrijeme odmora pretjerano ne zadržavaju s drugim skupinama djece, kao i briga o redovitoj higijeni ruku, javlja 24sata.

Testiranje na COVID-19 u školama

Testiranje za nastavnike i djelatnike škola neće biti obavezno, obzirom da epidemiološke mjere predviđaju testiranje samo onih osoba koje imaju simptome korona virusa.

Tvoja reakcija?