Prvi 483 pregleda 23. srpnja 2022.

Evo kako na prirodan način liječiti blage opekline od sunca

reuters/pixsell/CANVA

Iako je opekline od sunca najbolje spriječiti, ponekad nam se ipak, potpuno nesvjesno, dogodi da malo 'izgorimo'. Naravno, bez obzira na to što se radi o blagim opeklinama, potrebno ih je liječiti, a to možete napraviti i kod kuće prirodnim lijekovima. Stoga, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za prirodno lijenjenje blagih opeklina od sunca

Hrastova kora

Kako piše Miss7, hrastova kora sadrži tanine koji mogu pomoći protiv svrbeža na koži. Zato se često koristi kao kućni lijek za opekline od sunca.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Kako biste napravili ovaj pripravak, u ljekarni kupite hrastovu koru pa dvije žlice kore kuhajte u 250 ml vode oko 15 minuta. Dobivenu smjesu procijedite, ohladite i stavite na gazu koju ćete staviti na opekline. 

Aloe vera

Aloe vera vlaži i smiruje upaljenu kožu i svi već znaju da se upravo zbog toga koristi u mnogim kozmetičkim pripravcima.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

No, ako opekline želite smanjiti aloe verom, ne morate koristiti kupovne pripravke već možete upotrijebiti svježu biljku ako ju imate kod kuće. To ćete jednostavno napraviti tako što ćete otkinuti komad njenog lista i gel iznutra namazati na opekline. 

Crni čaj i čaj od kamilice

Čaj od kamilice i crni čaj također su dobri kućni lijekovi za opekline, jer djeluju protuupalno i izvrsno njeguju nadraženu kožu. Korištene vrećice čaja najbolje je čuvati u hladnjaku, a zatim ih staviti na opekline od sunca.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Kada se vrećice zagriju, zamijenite ih novima. 

Što kada su opekline ipak prejake?

Iako su ovi prirodni lijekovi dobri za ublažavanje opeklina, važno je imati na umu da su prikladni tek za blage opekline koje se manifestiraju kroz svrbež i blago peckanje. U slučaju da se na mjestu opekline pojave mjehuri ili otvorene rane, nikada ih ne smijete liječiti sami već to trebate prepustiti liječniku. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Također, uz ovako jake opekline često dolaze i drugi simptomi toplotnog udara kao što su jaka glavobolja, povišena tjelesna temperatura, groznica i mučnina, a oni mogu biti puno opasniji od samih opeklina te je važno da se što prije obratite svom liječniku. 

 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?