Bojanje uskrsnih jaja predstavlja tradiciju u skoro svakoj obitelji na svijetu. Jaja se mogu bojati na dva osnovna načina – korištenjem prirodnih boja ili upotrebom kupovnih boja iz trgovine.
Upotrijebi namirnice iz smočnice!
Prirodne boje za uskrsna jaja mogu se dobiti korištenjem raznih namirnica. Ljuske crvenog luka daju zagasito crveno-smeđu nijansu, dok se žuta boja postiže najčešće kurkumom.
Dvije žličice kurkume dovoljne su za intenzivnu boju. Žutu je moguće dobiti i korom jabuke ili mrkvom.
Za plavu ili ljubičastu boju koristi se ljubičasti kupus (jaja treba ostaviti u obojenoj vodi do 24 sata). Zelena nijansa nastaje kombinacijom vode od kupusa i kurkume ili iskuhavanjem špinata, uz dulje namakanje.
Crveno vino daje ljubičaste tonove s kristalnim sjajem, a kava svjetlosmeđu boju, piše miss7.
Kako postići sjaj pisanica?
Ako želite da pisanice zadrže mat i pastelni izgled, tada ih nije potrebno premazivati masnoćom. No, za elegantan sjaj mogu se lagano premazati bijelim dijelom špeka, čime će boje postati izražajnije i sjajnije.
Još jedan koristan trik! Ako tijekom kuhanja jaje pukne, nemojte ga bacati. Namjerno raspucajte ljusku do kraja i vratite ga u obojenu vodu – tako ćete dobiti efekt mramora koji izgleda vrlo dekorativno.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.