Ako ste ove godine zaduženi za blagdansku večeru, pomoću ovih trikova možete lako odrediti točnu količinu hrane koja vam je potrebna kako biste izbjegli nepotrebno bacanje
Ako spremate puricu, pureća prsa s kostima koja teže od dvije do dvije i pol kile bit će dovoljna za šestero ljudi. Manja purica od tri do četiri i pol kilograma nahranit će od šest do osam ljudi, dok će srednja od okvirno pet kila biti dovoljna za osam do deset ljudi.
Ako ugošćujete od deset do dvanaest ljudi, najbolja je purica od pet i pol kila, dok će vam za dvanaest do petnaest ljudi biti idealna purica od šest i pol kila (kilaža s kostima).
Što se priloga tiče, pripremite četiri srednje velika krumpira po osobi. Za povrće vam je potrebno od 80 do 100 grama po osobi. Ako govorimo o njokima, trebali biste pripremiti oko 90 grama njoka po osobi.
Ako je riža za prilog, skuhajte 80 grama po osobi, a mlinaca 90 grama (pakiranje mlinaca od pola kile trebalo bi biti dovoljno za 5-6 ljudi).
Na božićnom stolu česti su i umaci, a količina koja je potrebna iznosi 125 mililitara po osobi maksimalno.
Deserti se razlikuju od obitelji do obitelji, a počevši s tortom, idealna kriška teži između 70 i 100 grama po osobi, pa prilagodite izračun količini ljudi.
Možete sve izračunati još i kod pripreme deserta za svoje goste. Po osobi vam maksimalno treba od 40 do 50 g brašna, pola jaja, 20 g šećera i 10 g maslaca.
Od vina možete pripremiti količinu od 0,3 l po osobi, odnosno 2-3 čaše vina, ovisno kako se toči. Goste je dobro pitati prije gozbe što piju, iako se u pravilu bijelo češće konzumira od crnog, no nije na odmet točno znati.
Prema prosječnom normativu pića, računa se 2 dl soka po osobi, kao i mineralna voda, jer će mnogi umjesto mineralne piti vodu, piše 24sata.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.