Prvi 2373 pregleda 20. srpnja 2022.

Evo kako pomoći ljubimcima tijekom toplinskog vala

reuters/pixsell/CANVA

Toplinski val s kojim se trenutno suočavamo, osim na ljude, ima velik utjecaj i na naše kućne ljubimce. Upravo zato, važno je obratiti pažnju i na njih te im osigurati sve potrebno kako bi izdržali ove vrućine

Gotovo cijeli svijet posljednjih se dana susreo s ekstremnim vrućinama koje nam je donio jedan od najgorih najgori toplinskih valova u povijesti. Naravno, svima je užasno vruće i nastojimo se rashladiti na sve moguće načine, no ovih dana je važno pripaziti i na naše kućne ljubimce.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Upravo zato smo na CNN-u pronašli nekoliko savjeta kako ovih dana pomoći kućnim ljubimcima, ali i kako primijetiti znakove toplotnog udara ako do njega ipak dođe i što potom napraviti. 

1. Pripazite na toplinu asfalta

Ako imate psa ili druge životinje koje želite prošetati, naravno, nemojte to činiti usred dana kada je sunce najjače, a ako to činite u nekom drugom razdoblju dana, pripazite na temperaturu površine po kojoj vaš ljubimac hoda.

Naime, asfalt i beton zadržavaju puno topline koja se ne stigne osloboditi tijekom dana pa postoji opasnost od opeklina na šapama vaših ljubimaca. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Kako biste procijenili je li površina dobre temperature, napravite mali test tako što ćete na tu površinu staviti svoj dlan. Ako dlan možete zadržati na istom mjestu više od pet sekundi, površina je dobra za šetnju.

No, ako je površina prevruća za vaš dlan, prevruća će biti i za vašeg ljubimca. 

2. Ne ostavljajte ljubimce u automobilu

Svi već znamo da se živa bića nikada ne ostavljaju u autu tijekom ljeta, no opreza nikada dosta. Temperatura u automobilu u samo nekoliko minuta može narasti na više od 60 stupnjeva čak i ako ostavite otvorene prozore, a to je smrtonosno za apsolutno svakoga. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

3. Osigurajte dovoljno hlada 

Ako imate ljubimce kao što su zečevi, zamorci, hrčci i slično koje držite u kavezima, nemojte kavez ostaviti na izravnom udaru sunca, a dodatni hlad možete im osigurati tako što ćete dio kaveza prekriti gazom ili nekim drugim laganim materijalom.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

4. Osigurajte im pristup svježoj vodi

Dovoljan unos vode ljubimcima je jednako važan kao i nama pa je bitno da im osigurate konstantan pristup svježoj vodi. Također, u vodu možete dodati i nekoliko kockica leda kako bi ostala hladna što duže. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

5. Pripazite na znakove toplotnog udara

Kod pasa, simptomi toplotnog udara uključuju teško disanje, previše sline, jarko crvene i previše blijede desni i poremećaje u koordinaciji. Kod zečeva i drugih glodavaca, toplotni udar se manifestira kroz slinjenje, letargiju, kratak i plitak dah, crvene i vruće uši te mokar nos.  

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Ako primijetite sve ove, ili samo neke, simptome, odvedite svog ljubimca na hladnije, prozračno mjesto, dajte mu malo hladne (ali ne ledene) vode i odmah potražite pomoć veterinara.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli. Čuvajte sebe i svoje ljubimce!

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?