Prvi 591 pregleda 22. veljače 2023.

Evo kako pružiti podršku i pomoć žrtvama nasilja

Podršku žrtvama nasilja na društvenim mrežama iskazale su i osobe iz javnoga života i influenceri Maja Šuput, Marco Cuccurin, Dario Marčac, Laura Pavlović i drugi, pozivajući i ostale građane da ne zatvaraju oči na nasilje već pomognu žrtvama potražiti pomoć i prijaviti nasilje

Danas se obilježava Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela s ciljem osnaživanja žrtava, podizanja svijesti o njihovim pravima i poticanja na prijavu kaznenog djela nadležnim institucijama, s posebnim naglaskom na najosjetljivije skupine žrtava kao što su djeca, žrtve LGBTIQ-fobije i ksenofobije te žrtve rodno uvjetovanog nasilja. 

Obilježavanje ovog važnog dana inicirala je prije 33 godine krovna međunarodna organizacija Victim Support Europe koja se zalaže za prava žrtava kaznenih djela, a trenutno zajedno s Europskom komisijom i partnerskim organizacijama upravo u Hrvatskoj i u još devet država članica EU-a provodi kampanju „Držat ću oči širom otvorene“. Ovom se kampanjom građane želi osvijestiti o pravima koje imaju žrtve kaznenih djela, dostupnim službama za pomoć i podršku, kao i mogućnostima prijave kaznenog djela te posebno potaknuti bližnje, članove obitelji, prijatelje, ali i širu okolinu da žrtve prepoznaju, pruže im svoju podršku te im pomognu prijaviti nasilje.

 | Autor: promo promo

Kazneno djelo može se prijaviti policiji pozivom na telefonski broj 192. Također se osim policiji može prijaviti državnom odvjetništvu. Za više informacija na raspolaganju je besplatna i anonimna linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.

Svake godine jedan od četiri Europljanina postane žrtvom kaznenog djela, no mnogi od njih to ne prijave nadležnim institucijama, najviše iz straha. 

Svatko se može naći u ulozi žrtve i svjedoka. Situacija je to u kojoj nitko ne može znati kako će reagirati i ne može je predvidjeti. Često osobe nisu sigurne što i kako mogu učiniti. 

Što učiniti ako se nađete u situaciji da trenutno svjedočite nekom kaznenom djelu?

  • bez odgode kontaktirajte nadležne službe i obavijestite ih o počinjenju kaznenog djela (policija, hitna) pozivom na 192 ili 112
  • ako je to za vas sigurno, pružite pomoć žrtvi

Što učiniti u slučaju da vam se bliska osoba, prijatelj/ica ili kolega/ica povjeri da je doživio/jela neko kazneno djelo?

 | Autor: promo promo

Važno je:

  • saslušati osobu bez donošenja bilo kakvih sudova
  • osobi dati do znanja da ste joj podrška
  • ne dijeliti savjete jer nitko ne može znati kako je toj osobi i ona je jedina koja može odlučiti što, kada i kako želi učiniti
  • poštivati osjećaje i odluku osobe
  • biti strpljiv/a i suosjećajan/na
  • ne umanjivati doživljaj osobe na način da joj se kaže da to ostavi iza sebe ili joj sugerirati da je kriva --> žrtva nikada nije kriva za kazneno djelo, odgovornost je isključivo na počinitelju
  • biti informiran/a
  • informirati žrtvu o pravu prijave kaznenog djela nadležnim institucijama (policiji ili državnom odvjetništvu)
  • informirati i uputiti žrtvu na službe i organizacije koje pružaju sveobuhvatnu pomoć i podršku poput besplatne i anonimne linije dostupne na broju 116 006 

Osobe koje se nađu u situaciji da su svjedočile kaznenom djelu, a nisu sigurne što učiniti i/ili žele s nekime o tome porazgovarati, Pozivni centar za žrtve dostupan je 24 sata dnevno sve dane u godini.

Podrška žrtvama nasilja i na društvenim mrežama

 | Autor: promo promo

Povodom Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela i u okviru spomenute kampanje podršku žrtvama  nasilja pružili su ambasadori kampanje, osobe iz javnoga života i influenceri Maja Šuput, Marco Cuccurin, Dario Marčac, Laura Pavlović, Gloria Hršak i Igor Jadan objavivši snimke na kojima što je dulje moguće gledaju u kameru uz poruku Držat ću oči širom otvorene. Na taj način poslali su poruku da neće zatvarati oči na nasilje, već pomoći žrtvama da potraže pomoć i prijave nasilje. Uključiti se u ovaj izazov na društvenim mrežama može svatko tko želi poslati istu poruku. Dovoljno je snimiti se gledajući u kameru što dulje je moguće i tako dati obećanje da ćemo držati oči širom otvorene i prijaviti nasilje ako ga primijetimo, te pozvati naše prijatelje da se pridruže. 

 | Autor: promo promo

Partneri ove kampanje Europske komisije o pravima žrtava nasilja na nacionalnoj su razini Ministarstvo pravosuđa i uprave, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug. Podršku kampanji dale su i institucije i organizacije civilnog društva: B.a.B.e., Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Centar za mirovne studije, Dom Duga Zagreb, Hrabri telefon, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Zagreb Pride i Ženska soba. 

 | Autor: promo promo

U Hrvatskoj su žrtvama besplatno dostupne usluge savjetovanja i informiranja, emocionalne i psihološke podrške, pravnog savjetovanja, skloništa, telefonske linije za pomoć i podršku, kao i druge usluge, ovisno o djelokrugu rada organizacija. 
Sve informacije o organizacijama za podršku, kaznenim djelima i pravima žrtava u Hrvatskoj i ostalim državama dostupne su na posebnoj stranici Victims' Rights Campaign!

Tvoja reakcija?