Ako ovaj Uskrs vi pripremate objed, vjerujemo da će jedna od namirnica biti šunka. Ona se, uz mladi luk i jaja, već godinama veže uz tradiciju blagdanskog stola. Kako bi vam šunka ispala sočna i ukusna, slijedite ovaj recept
Za početak, odaberite pravi komad mesa - najbolje but ili lopaticu!
Duljina kuhanja ovisi o težini šunke. Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da se šunka onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunku od tri kilograma, kuhat ćemo tri sata, piše miss7gastro.
Priprema:
Šunku stavite u hladnu vodu, dodajte začine po želji i kuhajte u nesoljenoj vodi do trenutka ključanja vode.
Vatra ne smije biti prejaka, a šunka se kuha u polupoklopljenoj posudi. Za bogatiji okus i miris šunke, u vodu se mogu dodati razni začini poput papra u zrnu, listovi lovora, ružmarin, piment, anis, borovnica, mediteranski začini ili drugi začini po želji.
Nakon kuhanja, šunku je potrebno ostaviti poklopljenu da se u toj vodi potpuno ohladi. Poslužite ju uz punjena jaja, mladi luk, pogaču ili pincu i hren.
Trikovi:
-
Umjesto vode, vino - neki gurmani preporučuju da se trećina vode kojom se na početku puni lonac zamijeni bijelim vinom koje šunki daje izniman okus
-
Ostavljanje u vodi za dodatnu sočnost - umjesto da ju odmah po završetku kuhanja izvadite van, ostavite šunku da se hladi u vodi u kojoj se kuhala kako bi bila što sočnija
-
Čuvanje - skuhanu šunku nemojte odmah cijelu rezati na manje komade, nego po potrebi. Veći komad zamotajte u aluminijsku foliju i držite u hladnjaku - tako će očuvati svježinu čak 4 dana!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.