Prvi 600 pregleda 04. srpnja 2022.

Evo koji je najvažniji faktor za dug i sretan život!

reuters/pixsell/CANVA

Ako ste se ikada zapitali koja je tajna dugog, ali i sretnog života, na pravom ste mjestu jer je znanost uspjela doći do odgovora na ovo pitanje, a mi vam ga donosimo u nastavku

Kako piše YourTango, tim europskih znanstvenika proveo je veliko istraživanje o čimbenicima koji su zaslužni za dug život, a cijela studija je objavljena u časopisu Psychological Science

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Istraživanje je trajalo od 1983. do 2012. godine, a u njemu je sudjelovalo šest tisuća Britanaca u dobi od 41 do 93 godine što znači da je prosječna dob sudionika bila 64,7 godina kada je istraživanje započelo.

Faktori koji su mjereni kod ispitanika bili su krvni tlak, razina kolesterola, krvni šećer te konzumiranje duhanskih proizvoda i alkohola, a mjerenje se odvijalo u razdobljima od tri do šest godina. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Također, svake četiri godine ispitivači su kod sudionika mjerili i razinu inteligencije (sposobnost korištenja znanja koje već imamo), sposobnost snalaženja u raznim situacijama, verbalno pamćenje, fotografsko pamćenje i brzinu procesuiranja informacija.  

Nakon što je istraživanje završilo, ispitivači su ostali prilično iznenađeni. Naime, najveći utjecaj na dug život imalo je subjektivno mišljenje svakog pojedinca o tome kako se osjeća i koliko misli da je zaista fizički zdrav.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Ovim istraživanjem dokazano je da su naša mentalna aktivnost i način na koji razmišljamo gotovo jednako važni kao i briga o fizičkom zdravlju te da pozitivne misli zapravo znače lijep, ispunjen i dug život. 

 

Pogledajte treću epizodu Outsidera!

Tvoja reakcija?