Prvi 1334 pregleda 09. siječnja 2020.

Evo što trebaš znati o groznim požarima u Australiji

STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Stanje s groznim požarima, koji Australijom haraju od kraja srpnja, se ne smiruje. Evo što sve trebate znati o situaciji ondje i kako i vi možete pomoći ljudima i životinjama u Australiji.

Najgori požari u posljednjih nekoliko desetljeća

Ovi požari u Australiji najgori su koji su poharali ovu zemlju u posljednjih nekoliko desetljeća, javlja CNN.

Živote je u požarima izgubilo 27 ljudi, među njima i vatrogasci volonteri koji se već mjesecima bore s neumoljivom vatrom, uništeno je nekoliko tisuća domova, a samo u Novom Južnom Walesu njih 2.000, više od milijardu životinja je umrlo, izgorjelo je više od 7,3 milijuna hektara površine, a stanje je iz dana u dan sve gore.

Koje je područje najviše pogođeno požarima?

Požari gore u svakoj australskoj saveznoj državi, ali najgore je pogođena savezna država Novi Južni Wales. Vatra je pogodila šumska područja, nacionalne parkove, a ugroženi su i najveći australski gradovi, poput Melbournea i Sydneyja. 

Koji su razlozi groznih požara?

Razlog ovih groznih požara je velika vrućina te sušni uvjeti, koji su, iako uobičajeni za vrijeme australske ljetne sezone, ove godine posebno brutalni, piše CNN. Temperature su proteklih mjeseci dosezale čak do 40 stupnjeva Celzijevih, a jak vjetar dodatno je potaknuo širenje vatre. 

Klimatske promjene

Stručnjaci tvrde kako su klimatske promjene pogoršale intenzitet i povećale opseg prirodnih katastrofa, kao što su požari i poplave. Vremenski su uvjeti iz godine u godinu sve ekstremniji, što uzrokuje raniju pojavu požara u njihovoj sezoni te intenzivnije i brže širenje, objašnjavaju.

Ovaj 3D prikaz požara postao viralan

Pisali smo vam i o tome kako se već danima internetom širi ovaj 3D prikaz groznih požara koji već mjesecima haraju Australijom, a o čemu je izvijestio The Guardian.

Iako su mnogi mislili kako se radi o NASA-inoj fotografiji požara iz svemira, zapravo je riječ o 'malo boljem grafu' dobivenom 3D vizualizacijom NASA-inih podataka, objasnio je njezin autor, Anthony Hearsey, na Facebooku.

"Nisam mislio da će ovo postati viralno. Molim vas, pročitajte što pišem niže.

Ovo je 3D vizualizacija požara u Australiji. Nije fotografija. Zamislite to kao 'malo ljepši grafikon'. Ova je vizualizacija napravljena prema podacima NASA FIRMS-a dobivenih u razdoblju od 5. prosinca 2019. do 5. siječnja 2020. godine. Ovo što je prikazano su područja koja su dosad izgorjela u požarima. Razmjeri su ponegdje na ovom 3D prikazu malo 'pretjerani' zbog pojačanog efekta sjaja, ali generalno su ovo vizualizirani, točni NASA-ini podaci. Također, imajte na umu da neka od ovih područja više NE GORE i da je ovo samo kompilacija svega što se dosad dogodilo", objasnio je.

Uključili su se mnogi poznati i nepoznati

Kako bi pomogli ljudima i životinjama u Australiji u borbi s požarima, uključili su se i brojni poznati i nepoznati. 

Kylie Jenner, članovi grupe Metallica, Serena Williams, Novak Đoković, Roger Federer, Chris Hemsworth, James Charles; samo su neki od celebrityja koji su dosad na neki način pomogli i donirali novac za spašavanje Australije, javlja People, a na društvenim su se mrežama uključili brojni youtuberi, celebrityji i njihovi pratitelji.

Kako vi možete pomoći?

Načine na koje i vi možete pomoći ljudima i životinjama u Australiji, u kojoj je proglašeno izvanredno stanje, pronađite na službenoj stranici WWF Australija.

Tvoja reakcija?