Prvi 1215 pregleda 26. srpnja 2022.

Evo zašto je Pelješki most toliko važan za Hrvatsku

Ivo Cagalj/PIXSEL

Gradnja Pelješkog mosta je gotova, danas nakon službenog programa u promet kreće most koji će povezati Hrvatsku u jednu cjelinu. Ukupna vrijednost projekta 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom', u sklopu kojega je realiziran Pelješki most s pristupnim cestama, iznosi 526 milijuna eura.

Ovo su najveće važnosti Pelješkog mosta!

Pelješki most ujedinjuje Hrvatsku

Najvažniji razlog tolikog uzbuđenja zbog otvaranja Pelješkog mosta je taj da se ostatak Hrvatske povezuje s krajnjim jugom zemlje! Više građani neće trebati izlaziti iz države i voziti se preko Bosne i Hercegovine da bi došli do juga, sad će se voziti preko mosta koji je dugačak 2404 metra. 

Iz Ministarstva branitelja su naveli zašto je ovaj događaj važan i za hrvatske branitelje: 

"Pelješki most spaja Hrvatsku teritorijalno i na simboličkoj razini, ujedinjuje i poziva na zajedništvo koje nas je dovelo do pobjede u Domovinskom ratu, a u svečanosti otvorenja sudjeluju hrvatski branitelji iz svih krajeva domovine", rekli su u priopćenju, a piše 24sata.

Ovdje pogledajte foto galeriju mosta:

1/11
Otvorenje Pelješkog mosta

Pelješki most kao turistička atrakcija

Uz prometnu funkcionalnost povezivanja s jugom Hrvatske, most postaje i nova turistička atrakcija. Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristijan Staničić je za Hinu, a piše 24sata je rekao:

"Most će zasigurno biti nova turistička atrakcija, kako za nautičare, za koje će plovidba ispod mosta biti poseban doživljaj, tako i za brojne putnike i turiste kojima se pruža prekrasan pogled na most s okolnih vidikovaca i cesta. Koliko će motiv i sam most biti uključen u kreiranje posebnih ponuda, tura, suvenira i drugog ovisi o samim destinacijama i subjektima koji djeluju na tom području, a HTZ će kao i do sada koristiti most u sklopu promotivnih i informativnih kampanja", rekao je.

Važnost Pelješkog mosta za Šengenski prostor

U desetoj godini članstva u EU trebali bismo postati članica Šengena i eurozone. U šengenskom prostoru ukinute su kontrole na granicama za sve putnike, osim u izvanrednim okolnostima, piše 24sata. Zbog Pelješkog mosta, Hrvatska je ujedinjena i postaje jedna cjelina. Tako ulaskom u schengenski prostor preuzet ćemo obvezu čuvanja vanjske granice EU. Granične kontrole sele se na naše granice sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

Ovdje pratite otvorenje UŽIVO:

Program otvorenja mosta počeo je u 8 sati ujutro u Brijesti, budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, u 12 sati je počela kratka utrka lađara ispod mosta, a očekuju se i nastupi klapa, kulturno-umjetničkih društava i drugih. Svečanost u Komarni počinje u 20.15 i predviđeno je da će trajati oko sat i pol.

Svečanost će završiti izvedbom 'Himne slobodi', vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja proći motociklisti braniteljskih postrojbi, piše 24sata.

Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje - Rimčeva Nevera te automobil koji 'radi' Niko Pulić, piše 24sata.

Premijer Hrvatske je za Slobodnu Dalmaciju rekao da otvorenje mosta budi poseban osjećaj nacionalnoga ponosa.

Tvoja reakcija?