Prvi 7002 pregleda 17. travnja 2022.

Evo zašto Uskrs svake godine 'pada' na drugi datum

Canva/Opinionstage

Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, svake godine obilježavamo na drugačiji datum i mnogi još uvijek ne znaju što je tomu razlog. Ako ste i vi jedan ili jedna od njih, nastavite čitati jer vam u članku donosimo odgovor

Kršćani danas slave Uskrs, svoj najveći blagdan, na koji obilježavamo Isusovo uskrsnuće i njegovu pobjeda nad smrću i grijehom. No, Uskrs svake godine 'pada' na drugačiji datum, iako je uvijek u nedjelju. Jeste li se ikada zapitali zašto je tomu tako?

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Kako piše Večernji list, uskrsni događaji Kristovog života odvili su se u okvirima stare židovske Pashe. On je proslavio svoju posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt te je uskrsnuo za vrijeme toga židovskoga blagdana.

Židovi su Pashu slavili četrnaestog dana mjeseca Nisana, a to je bio sedmi mjesec židovskoga kalendara. Danas taj mjesec odgovara našem ožujku i travnju i početku proljeća. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

No, u Crkvi se u prvo vrijeme Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom. Od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa se razlikuje u istočnoj i zapadnoj crkvi.

Prema pravilu Katoličke crkve, datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

U crkvama koje koriste julijanski kalendar postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe pa zbog toga datum Uskrsa može biti kasniji. Zato svi Kršćani ne slave Uskrs na isti datum. 

Jeste li ovo već znali ili ste upravo naučili nešto novo? 

 

Pogledajte prvu epizodu dramatičnog JoomBoos Videostar showa!

 | Autor:

Tvoja reakcija?