Prvi 39 pregleda 25. prosinca 2025.

Francuska salata i blagdanske rasprave: Što je mit, a što ne?

canva

Vjerujemo kako se na vašem blagdanskom stolu danas nalazi francuska salata, stoga smo vam pripremili nekoliko zabluda vezanih za ovo preukusno jelo

Svake se godine pred blagdane pokreću rasprave oko toga treba li u francusku salatu ići jabuka, a mnogi se svađaju oko toga idu li u nju kukuruz, šunka, sama majoneza ili možda kiselo vrhnje. U originalnu verziju salate navodno je nekada išao i kavijar, ali to je samo jedna od brojnih zabluda.

Podrijetlo 'francuske salate'

Stručnjaci objašnjavaju da ono što danas zovemo francuskom salatom zapravo nema izravne veze s Francuskom niti je riječ o receptu koji bi se trebao strogo poštovati. Izvorno jelo koje je nadahnulo današnju verziju osmislio je belgijski kuhar Lucien Olivier u moskovskom restoranu Hermitage sredinom 19. stoljeća. U njegovoj otmjenoj varijanti salata je sadržavala i teletinu, goveđi jezik te čak kavijar, tako da je bila daleko od jednostavne kombinacije povrća koju danas poznajemo. 

Kad se taj recept proširio izvan Rusije, dobio je različita imena, ali jedna od verzija naziva bila je 'francuska salata', upravo zato što su se dresinzi slični onima iz francuske kuhinje povezivali s originalnim jelom.

 | Autor: canva canva

Koji su zapravo osnovni sastojci?

U današnjoj hrvatskoj i regionalnoj interpretaciji, osnovni sastojci francuske salate su najčešće kuhani krumpir, mrkva, grašak i kiseli krastavci, koji se miješaju s majonezom.
No mnogi ljudi vole u svoj miks dodati i druge elemente poput jabuke ili celera, kako bi salata bila svježija. Premda to nije „klasična” verzija, kuharski autoriteti kažu da je takav dodatak sasvim prihvatljiv, ako se pazi na omjere kako nijedan okus ne bi previše dominirao, piše 24sata.

Omjeri i priprema

Prema procjeni kuhara, za jednu osobu treba pripremiti oko 100 g mrkve i graška te oko 150 g krumpira, a zatim dodatno 60–70 g krastavaca ili eventualno jabuke ili celera.
Majoneza se može napraviti kod kuće od dva jaja i 400-500 ml ulja, a preporučuje se koristiti biljno (npr. suncokretovo) ulje jer maslinovo može nadjačati okus. Uz majonezu, često se dodaje i žličica senfa te sok pola limuna ili malo octa, sol i papar.

 | Autor: canva canva

Rasprave oko jabuke

Jedan od glavnih razloga za prepirke među kućanstvima upravo je jabuka: jedni je smatraju nezaobilaznim dodatkom koji daje svježinu i blag okus, a drugi misle da ne pripada salati.
Stručnjaci savjetuju da se, ako se odlučite za jabuku, biraju sočne i malo kiselije sorte, te se pazi da nema prevelik udio kako ne bi preuzeo okus ostalih sastojaka.

Iako se svake godine ponovo vodi rasprava o tome što je „pravo” ili „pogrešno” u francuskoj salati, najvažnije je da je salata ukusna i da odgovara onima koji je jedu. Tradicionalni recept nije fiksan i bezbrojne su varijante koje se u obiteljima prenose generacijama, a svi oni doprinose bogatstvu okusa koje ova salata donosi na blagdanski stol.

Tvoja reakcija?