Prvi 6393 pregleda 23. lipnja 2025.

Gotovi za tren: Prefini keksići s grčkim jogurtom

canva

Za samo 20 minuta napravite savršene keksiće s grčkim jogurtom koji će vam se topiti u ustima. U slast!

SASTOJCI

  • grčki jogurt 180 ml
  • brašno 300 g
  • prašak za pecivo 2 žličica
  • sol 1,25 žličica
  • soda bikarbona 0,75 žličica
  • maslac 170 g

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 220 °C. Pleh obloži papirom za pečenje. Umuti jogurt s 80 ml (1/3 šalice) ledene vode i stavi u hladnjak, piše miss7.
  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Naribaj hladni maslac na krupno izravno u smjesu s brašnom, pa lagano izmiješaj da se maslac ravnomjerno raspodijeli.
  3. Dodaj smjesu jogurta u brašno. Gumenom lopaticom nježno sjedini sve sastojke u tijesto. Ako je previše suho, dodaj još žlicu po žlicu ledene vode dok tijesto ne postane vlažno, ali ne ljepljivo.
  4. Tijesto prebaci na lagano pobrašnjenu podlogu. Nježno ga premijesi 3-4 puta, samo da se spoji. Razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Nožem ili lopaticom podijeli na 4 jednaka dijela.
  5. Poslaži dijelove tijesta jedan na drugi, lagano pritisni, pa ponovno razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Ponavljaj postupak još 3 puta. Kod posljednjeg valjanja tijesto razvaljaj na debljinu od 1,25 cm.
  6. Kalupom promjera 6 cm izreži keksiće, pritiskajući ravno prema dolje (nemoj okretati kalup). Po potrebi lagano pobrašni kalup. Rasporedi keksiće po pripremljenom plehu. Preostale dijelove tijesta premijesi, ponovno razvaljaj i izreži. Peci 12 do 14 minuta, dok keksići ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pusti da se malo ohlade prije posluživanja.

Tvoja reakcija?