Za samo 20 minuta napravite savršene keksiće s grčkim jogurtom koji će vam se topiti u ustima. U slast!
SASTOJCI
- grčki jogurt 180 ml
- brašno 300 g
- prašak za pecivo 2 žličica
- sol 1,25 žličica
- soda bikarbona 0,75 žličica
- maslac 170 g
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 220 °C. Pleh obloži papirom za pečenje. Umuti jogurt s 80 ml (1/3 šalice) ledene vode i stavi u hladnjak, piše miss7.
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Naribaj hladni maslac na krupno izravno u smjesu s brašnom, pa lagano izmiješaj da se maslac ravnomjerno raspodijeli.
- Dodaj smjesu jogurta u brašno. Gumenom lopaticom nježno sjedini sve sastojke u tijesto. Ako je previše suho, dodaj još žlicu po žlicu ledene vode dok tijesto ne postane vlažno, ali ne ljepljivo.
- Tijesto prebaci na lagano pobrašnjenu podlogu. Nježno ga premijesi 3-4 puta, samo da se spoji. Razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Nožem ili lopaticom podijeli na 4 jednaka dijela.
- Poslaži dijelove tijesta jedan na drugi, lagano pritisni, pa ponovno razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Ponavljaj postupak još 3 puta. Kod posljednjeg valjanja tijesto razvaljaj na debljinu od 1,25 cm.
- Kalupom promjera 6 cm izreži keksiće, pritiskajući ravno prema dolje (nemoj okretati kalup). Po potrebi lagano pobrašni kalup. Rasporedi keksiće po pripremljenom plehu. Preostale dijelove tijesta premijesi, ponovno razvaljaj i izreži. Peci 12 do 14 minuta, dok keksići ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pusti da se malo ohlade prije posluživanja.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.