Humus je namaz koji nam dolazi s Bliskog Istoka, a sastoji se u osnovi od slanutka, tahinija (paste od sezama), maslinovog ulja, limunovog soka i češnjaka
Sastojci:
- 2 konzerve slanutka
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice tahinija
- 4 žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- ledena voda ili led
- papar
- sol
- začini po želji
Priprema:
Ako koristiš suhi slanutak, namoči ga preko noći u vodi s dodatkom sode bikarbone kako bi omekšao i zatim ga kuhaj dva sata u vodi. Ako koristiš slanutak iz konzerve, ocijedi ga i nastavi s pripremom.
Za što kremastiji namaz ukloni opnu sa slanutka, no ako si u žurbi preskoči ovaj korak.
U multipraktiku izmiksaj slanutak, češnjak, tahini, maslinovo ulje i limunov sok. Dodaj papar, sol i začine po želji pa nastavi miksati. Pred kraj dodaj malo ledene vode ili koju kockicu leda te miksaj dok ne dobiješ željenu teksturu.
Humus odmah nakon miksanja posluži u plitkoj posudici preliven maslinovim uljem, a uz namaz od slanutka najbolje će se slagati hrskavi kruh, lepinje ili povrće poput celera, mrkve i krastavaca.
Još ovakvih recepata pronađi na portalu MissGastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.