Kremasti umak prepun okusa i mirisa
Sastojci:
- 560 g blitve
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- prstohvat crvene paprike
- pola žličice krupne soli
- 340 g tjestenine
- 2 žlice limunovog soka
- pola šalice parmezana
Priprema:
Stavi veliku posudu s vodom da zavrije. Temeljito operi blitvu i ocijedi višak vode. Položi list blitve na dasku za rezanje i nožem ukloni stabljiku duž cijelog lista. Tako ćeš dobiti dva duga komada lista. Ponovi s ostatkom blitve, a veće komade lista nareži poprečno na manje komade.
U maloj tavi na srednje niskoj vatri zagrij maslinovo ulje. Dodaj zdrobljeni češnjak i prži dok ne postane lagano smeđ i mirisan, oko 3 minute. Promiješaj, dodaj crvenu papriku u ljuskicama i nastavi pržiti dok i druga strana češnjaka ne postane lagano smeđa, još 2 do 3 minute. Češnjak, ulje i papriku prebaci u blender da se malo ohlade.
Kada voda zakipi, obilno je posoli. Dodaj pripremljene listove blitve i uroni ih u vodu pomoću hvataljki. Kuhaj dok ne omekšaju i postanu tamnozeleni, otprilike 2 do 3 minute. Pomoću hvataljki izvadi blitvu iz vode i prebaci je u cjedilo da se ocijedi. Ostavi vodu u loncu – iskoristit ćeš je za kuhanje tjestenine.
U vodu u kojoj si kuhao blitvu dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne bude al dente, prema uputama na pakiranju. Sačuvaj jednu šalicu vode od kuhanja, a tjesteninu ocijedi.
U blender s češnjakom dodaj kuhanu blitvu, 1/2 žličice soli, limunov sok i 1/4 šalice vode od kuhanja tjestenine. Lagano pokrij poklopac blendera i blendaj dok umak ne postane gladak i svilenkast, dodajući po žlicu vode od kuhanja tjestenine ako je potrebno. Kušaj i po potrebi dodaj još soli, ali imaj na umu da će parmezan dati dodatnu slanoću.
U lonac s tjesteninom dodaj umak i parmezan. Lagano miješaj dok se sir ne otopi i tjestenina ne prekrije umakom. Ako je potrebno, dodaj još malo vode od kuhanja kako bi umak bio kremast i lako prekrivao tjesteninu.
Umak će se zgusnuti kako stoji, pa ga napravi malo rjeđim nego što želiš. Podijeli tjesteninu na porcije i pospi s još parmezana po želji.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.