Prvi 1049 pregleda 09. travnja 2020.

Imamo još 64 zaražena, 1407 ukupno, još jedan preminuli...

24Sata, Promo

Nakon što je jučer kod desetak štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu detektiran korona virus, to se danas s jednim štićenikom dogodilo i u Koprivnici...

Osim iznimno problematične situacije s Domom za starije i nemoćne u Splitu te jednog zaraženog štićenika doma iz Koprivnice, među današnjim novostima je i to da su se, pod posebnim uvjetima, otvorile tržnice. Trgovine pak od danas pa sve do subote rade duže - do 20h, javlja 24sata.

Prijenos konferencije gledajte ovdje:

"U posljednja 24 sata u Hrvatskoj imamo 64 novozaražena. To je dosad ukupno 1407", rekao je odmah na početku konferencije ministar Vili Beroš.

"U bolnici u Dubravi preminuo je još jedan muškarac koji je i prethodno imao ozbiljne zdravstvene probleme. Bio je starije životne dobi. On je 20. žrtva korona virusa u Hrvatskoj."

"Ozdravilo je 219. ljudi. Imamo 34 bolesnika na respiratorima, 326 hospitaliziranih bolesnika i kod kuće su smještene 842 osobe", naglasio je Beroš

"U Koprivnici smo brzo reagirali, kao i u Splitu. Imamo određena izvješća, a nakon ove konferencije ćemo sjesti i evaluirati ih." 

Što se tiče neprovjerenih informacija da je glavna sestra u splitskom Domu prije 11. dana kontaktirala epidemiološku službu u Splitu, ministar Beroš je rekao:

"Nitko iz doma, ni osoblje ni liječnica, nisu kontaktirali navedenu instituciju, prema informacijama koje imam."

Krunoslav Capak rekao je da je situacija u Koprivnici pod kontrolom. Što se tiče Splita, kaže da je bilo sumnje da se zaraza proširila na treći kat doma.

"Troje je ljudi premješteno u bolnicu, znat ćemo rezultate kroz nekoliko sati", rekao je Capak.

Izdane preporuke za domove

Ministrica demografije Vesna Bedeković rekla je da je Ministarstvo izdalo niz preporuka za domove.

"27. veljače bila je preporuka zabrane posjeta u domovima za stare i nemoćne. Rano smo se počeli pripremati za sve što nas čeka. Potom je bila preporuka 13.3., kada smo ponovili ovu preporuku i provjerili s domovima pridržavaju li se mjera", rekla je. 

Podsjetimo, ministrica Bedeković još je jučer u Splitu rekla da iz doma ni u jednom trenutku nije dobila informaciju da štićenici imaju povišenu temperaturu, iako su dužni svaki dan podnositi izvešće ministarstvu. 

"Stožer je poduzeo niz aktivnosti i dao niz uputa što se tiče domova za starije i nemoćne. S ovakvim se problemima, kad virus ulazi u zdravstvene sustave, suočava cijeli svijet", rekao je ministar Beroš. 

"Jedan je problem da neki štićenici moraju povremeno u bolnice na primjerice promjenu katetera. Sustav je nemoguće hermetički zatvoriti. Djelatnici jesu podijeljeni u grupe, no oni odlaze svojim obiteljima, izloženi su brojnim ljudima svaki dan..."

"Moramo svi biti svjesni toga da svaka temperatura i svaki simptom respiratorne bolesti poput kašljanja ili šmrcanja mora biti suspektan na Covid-19."

"Moramo se odgovorno ponašati i poštovati mjere Stožera. Zato vas molim da ih se držite, izbjegavajte okupljanja, izbjegavajte trgovine", rekao je.

U Kukuljevićevoj zaraženo četvero ljudi

Krunoslav Capak je rekao da cijela Kukuljevićeva još nije ispražnjena, za osmero se mladih pacijenata još uvijek traži adekvatan smještaj. Podsjetimo, u toj je bolnici zaraženo četvero zaposlenika - medicinska sestra, psihijatar te dvije kuharice. 

"Znamo da je četvero zdravstvenih djelatnika iz navedene institucije pozitivno, detektirani su 7.4., učinjen je epidemiološki izvid. 34 djelatnika je bilo u kontaktima, prema njima je određena mjera samoizolacije kao i prema ostala dva bolesnika, a ostali bolesnici su premješteni u Jankomir te su i prema njima poduzete epidemiološke mjere u donosu na činjenicu jesu li ili ne bili u kontakti sa zdravstvenim djelatnicima", komentirao je Beroš situaciju u Kukuljevićevoj.

Možda te zanima... Ovo će vas rasplakati: 'Draga, mislim da je došao taj dan...'

Ministrica Vesna Bedeković apelirala je na poznanike, prijatelje i obitelji da prijavljuju svaki oblik obiteljskog i drugog nasilja koje je, prema podacima UN-a u porastu upravo zbog izolacije. 

"199 iz zdravstvenog sustava pozitivno je na korona virus", rekao je Krunoslav Capak. 

"U Klinici za infektivne bolesti nema novih oboljelih", rekla je ravnateljica klinike Alemka Markotić

"Svi zdravstveni djelatnici osim na poslu oprezni moraju biti i u privanom životu." 

"Nikakve nas mjere, ma koliko stroge, neće spasiti ukoliko se sami ne držimo tih mjera." 

Ravnateljica Markotić još jednom je apelirala na ljude da ne stvaraju gužve u trgovinama, iako im je produženo vrijeme zbog Uskrsa. 

"Jedina prava i učinkovita mjera je da se čuvamo i da čuvamo druge." 

 

 

Tvoja reakcija?