Prvi 994 pregleda 23. rujna 2018.

Intimno zdravlje: Razlika između spolno prenosivih bolesti i infekcija

alexisren@instagram

Ova dva pojma se vrlo često miješaju i mnogi od nas ne znaju definirati jasnu razliku između spolne bolesti i infekcije.

Kako piše Gurl.com naziv spolno prenosive bolesti obuhvaća vrlo široku skupinu od 50-ak spolnih bolesti, urogenitalnih infekcija i sindroma. Za sve njih karakteristično je da je spolni odnos glavni ili jedan od glavnih načina njihova širenja. Prema statistikama, u svijetu je svake godine oko pola milijarde novih slučajeva spolno prenosivih infekcija, od kojih 60 posto u osoba mlađih od 25 godina.

via GIPHY

Uzročnici spolno prenosivih bolesti - virusi, bakterije, gljive, paraziti - mogu se prenijeti s  naoko zdrave inficirane osobe, na nezaraženog spolnog partnera. Osim vaginalnim, analnim ili oralnim odnosom prenose se i trljanjem genitalija, ljubljenjem, bliskim kontaktom sa sjemenom i vaginalnom tekućinom, slinom, krvlju, sluznicama, spolnim otvorima i mikrotraumatiziranom kožom.

via GIPHY

S druge strane, možda si primijetio/la da se oba ova termina koriste u različitim tekstovima. Koja je zapravo razlika?

Spolno prenosiva infekcija znači da netko ima infekciju, ali to ne znači da nužno ima i razvijenu bolest, iako je infekcija obično prvi korak prema tome. Infekcija se odnosi na ulazak stranih organizama u tijelo (virusa, bakterija…) te njihovo umnožavanje.

via GIPHY

Narušavanje normalnog funkcioniranja organizma, pogotovo u slučaju pojave simptoma smatra se bolešću (ukoliko nije uzrokovano fizičkom ozljedom). To znači da zapravo sve spolno prenosive bolesti započinju kao spolno prenosive infekcije, a one koje se razviju u bolesti su spolno prenosive bolesti .

via GIPHY

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

 | Autor: JoomBoos, Pixell, Canva JoomBoos, Pixell, Canva

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Youtuber123

    Koristan clanak