Prvi 2508 pregleda 20. srpnja 2023.

Istraživanje: Dečki otkrili što je najljepše na ženskom licu

Canva

Iako je ljepota uvijek u oku promatrača, muškarci su otkrili što im je na ženskom licu najprivlačnije.

Prema rezultatima istraživanja iz 2016. godine, koje su proveli francuski znanstvenici, otkriveno je da muškarce kod ženskog lica najviše privlače upravo jednostavne crte i izgled.

Navodno, što je žensko lice jednostavnije, muškarcima je to lakše kognitivno obraditi.

Ova jednostavnost crta lica ugodnija je za oko, budući da naši mozgovi imaju tendenciju gravitirati prema jednostavnijim podražajima.

Provodeći studiju, istraživački tim predvođen dr. Julienom Renoultom iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Parizu želio je bolje razumjeti koje osobine muškarci traže kada procjenjuju privlačnost ženskog lica.

Na uzorku od 169 muškaraca iz južne Francuske pokazan je niz nasumičnih ženskih lica na računalu i zamoljeni su da rangiraju lica na ljestvici između nula, najniže točke na ljestvici privlačnosti, i 20, najviše točke na ljestivici privlačnosti. Istraživači su zatim razvili algoritam za filtriranje crta lica koja su muškarcima bila najprivlačnija.

 | Autor: Canva Canva

Algoritam je posebno tražio osobinu poznatu kao rijetkost u svojoj procjeni ljepote i pronašao je jaku vezu. "Rijetko lice je lice koje je učinkovito kodirano u mozgu, to jest pomoću samo nekoliko neurona. Drugim riječima, lako ih je obraditi u mozgu", rekao je Renoult za Medical Daily.

"Običnija lica obično su jednostavna, glatke teksture kože, s malo bora i glatkih obrisa." Ženska lica mozgu je najlakše obraditi i simetričnija su i jednostavnija, bez značajnijih obilježja.

Renoult je rekao da bi ovo istraživanje moglo pomoći u isticanju potrebe za boljim razumijevanjem zašto određene fizičke osobine vidimo kao lijepe, kako se ta percepcija razvija i koju ulogu ima u odabiru partnera.

"Otkrili smo da rijetkost može objasniti između 10 i 15 posto varijacija u privlačnosti, što stvara mjesta za mnoge druge biološke, kulturološke i individualne čimbenike koji utječu na izbor partnera", govori Renoult, a piše YourTango.

Tvoja reakcija?