Prvi 1258 pregleda 17. srpnja 2019.

Izbacili su onu kontroverznu scenu iz '13 reasons why'

jutapodcast/instagram

'Ni jedna scena nije važnija od serije i poruke koju ona prenosi drugima', poručili su kreatori serije vezano uz ovu odluku.

Prošle su već dvije godine otkako je izašla prva sezona serije '13 reasons why', a o jednoj sceni iz serije otada nitko ne prestaje pričati. Radi se o kontroverznoj sceni samoubojstva glavnog lika, Hannah Baker. E sad, upravo tu scenu Netflix je, nakon dugih pregovora, odlučio potpuno izbaciti iz serije i to je velika vijest.

Ovu odluku donijeli su u dogovoru s medicinskim stručnjacima

 | Autor: netflixseriall/instagram netflixseriall/instagram

Kreatori serije u priopćenju za javnost naglasili su kako su ovu odluku donijeli nakon ozbiljnih konzultacija s Američkom zakladom za sprječavanje samoubojstava i zajedno su odlučili da je najbolje rješenje u potpunosti izrezati scenu iz serije.

"Mnogo mladih ljudi smo ovom serijom potaknuli da progovore o ozbiljnim problemima, poput depresije i samoubojstva, te podraže pomoć. Neki po prvi puta. Kako se pripremamo za novu, treću sezonu, koja izlazi kasnije ovog ljeta, sve češće ozbiljno razgovaramo o debati vezanoj za seriju koja se već dugo vodi. Stoga smo, na prijedlog medicinskih stručnjaka, uključujući i dr. Christine Moutier, predsjednicu AFSP-a (Američke zaklade za sprječavanje samoubojstava) te u dogovoru s kreatorima i producentima serije, iz iste odlučili izbaciti i modificirati scenu u kojoj si Hannah oduzima život u finalu prve sezone", objavili su iz Netflixa.

'Ni jedna scena nije važnija od poruke koju bi serija trebala slati'

Umjesto grafičkog prikaza kakav je dosad bio, u novoj sceni bit će prikazana Hannah koja se gleda u zrcalo te će kadar odmah biti prebačen na njezine kolege i njihove reakcije na njezino samoubojstvo. Uz to, s Netflixa su najavili kako će se potruditi izbrisati sve piratske snimke prve sezone na kojima je još uvijek originalna, sada izbačena scena. 

"Ni jedna jedina scena nije važnija od same serije te poruke koju ona prenosi. Smatramo da će ova promjena pomoći te će pozitivno utjecati na one najranjivije skupine gledatelja serije, posebice mlade", poručio je jedan od kreatora serije, Brian Yorkey, javlja Hollywood Reporter.

 

Ako imaš neki problem ili se ne osjećaš dobro, reci to nekom starijem, reci to roditeljima, profesorima u školi, prijateljima, braći, sestrama. Pomoć možeš potražiti i na Hrabrom Telefonu koji možeš nazvati na broj 01 3793 000 ili na Plavom Telefonu na broj 01 4833 888. Za pomoć se možeš obratiti i Udruzi HUPS na broj 033/721-178.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    omg... Ovo je baš bitno!