Prvi 4909 pregleda 03. prosinca 2023.

Je li vam partner narcisoidan ili pretjerujete? Evo odgovora

canva

Posvađali ste se s partnerom i ne znate reagirate li pretjerano ili ste žrtva narcisoidnog zlostavljanja? Evo odgovora.

Ovo su znakovi koji upućuju na to da ste žrtva narcisoidnog zlostavljanja:

1. Vašem partneru nedostaje empatije i izrazito je sebičan

Ako vaš partner obično zanemaruje vaše potrebe i osjećaje, postoji velika vjerojatnost da mu nije stalo do vas jer jedino što u životu žele je saznati što drugi mogu učiniti za njih. Manjak empatije ide ruku pod ruku sa sposobnošću korištenja drugih za ostvarenje osobne koristi.

2. Vaš partner je arogantan i egoističan

Ako vaš partner očekuje da ga se gleda i tretira kao superiornog, sa ili bez postignuća koja to potvrđuju, vrlo vjerojatno ima karakteristike narcisoidne osobe koje utječu i na vas. Često preuveličavaju svoja postignuća ili su čak u stanju izmisliti priče koje ga čine boljim.

3. Vaš partner ima neutaživu potrebu za odobravanjem i poštovanjem 

Narcisoidni partner traži da mu neprestano podižete ego i govorite mu da je bolji od svih, Također može biti usmjeren na iluzije moći, statusa, autoriteta, intelekta i drugih kvaliteta koje dolaze izvana jer treba hraniti potrebu za osjećajem važnosti.

 | Autor: Canva Canva

4. Vaš partner ističe svoju moć i dominaciju

Često traže poslove i veze u kojima su u poziciji moći, gdje mogu opravdano prisiljavati druge da rade stvari na njihov način ili imati utjecaj na situacije kako bi ojačali svoju stalnu potrebu za dokazivanjem vlastite važnosti. Nažalost, oni mogu tražiti jake partnere, uživajući u izazovu da ih slome.

5. Vaš partner misli da zaslužuje previše prava

Narcisoidni partneri često osjećaju da imaju pravo na poštovanje, ljubav i suosjećanje, ali se ne osjećaju odgovornima pružiti istu ljubaznost drugima. Također misle kako su najbitniji, stoga imaju sva moguća prava.

6. Vaš partner osjeća ogorčenost i zavist na uspjeh drugih ljudi

Mogu vidjeti postignuća druge osobe kao prijetnju svojoj nadmoći i osjećaju se natjecateljski nastrojeni prema njima. Često su ljubomorni jer druge ljude doživljavaju kao konkurenciju.

 | Autor: Canva Canva

7. Vaš partner je osvetoljubiv, agresivan i neraspoložen

Često su pasivno-agresivni, neraspoloženi, sebe vide kao žrtvu, zaokupljeni smišljanjem zavjera i osvetom drugima i uživaju u napadu.

8. Vaš partner je preosjetljiv i ima obrambeni stav

Narcisi ne mogu prihvatiti kritiku i skloni su svaku povratnu informaciju vidjeti kao prijeteću i uvredljivu.

9. Vaš partner ima lako promjenjivu osobnost

Njihov izbor osobe koja će biti u tom trenutku često se temelji na društvu u kojem se nalaze, njihovom cilju i tome hoće li imati koristi, piše YourTango.

Tvoja reakcija?