Prvi 51392 pregleda 12. siječnja 2024.

Jedete banane svaki dan? Evo što se događa u vašem tijelu

canva

Banane su dobar izvor kalija, antioksidansa i vlakana te mogu pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, kao i poboljšanju zdravlja crijeva

Donosimo vam nutritivne vrijednosti jedne banane srednje veličine:

  • Kalorije: 105
  • Ugljikohidrati: 27 g
  • Vlakna: 3 g
  • Šećeri: 14 g
  • Bjelančevine: 1 g
  • Masnoće: 0 g
  • Natrij: 1,18 mg
  • Kalij: 422 mg

 | Autor: canva canva

Evo što se događa u vašem tijelu ako banane jedete svaki dan: 

1. Imate više energije

Banane su odličan izvor ugljikohidrata koji predstavljaju glavno gorivo organizma za proizvodnju energije. Uz to, sadrže vitamine B3, B6 i B12, koji pomažu enzimima da oslobode energiju iz ugljikohidrata i učine je dostupnom tijelu.

Najbolje ih je jesti u kombinaciji sa zdravim mastima i/ili proteinima, primjerice šakom badema ili šalicom grčkog jogurta. Ugljikohidrati se probavljaju brže od proteina ili masti pa, ako se jedu sami, znaju dovesti do skoka šećera u krvi i kasnijeg pada.

2. Održavate zdravu težinu

Iako nije dokazano da banane izravno pridonose mršavljenju, lako ih je uklopiti u obrazac prehrane koji pogoduje održavanju linije vitkom ili mršavljenju. Istraživanje iz 2023. objavljeno u 'Frontiers in Nutrition' pokazuje kako je povećanje unosa vlakana iz voća i povrća povezano s većim uspjehom u mršavljenju.

3. Povećavate unos vlakana

Pektin, posebna vrsta vlakana koja se nalazi u bananama, pomaže učinkovitijem eliminiranju otpada iz tijela. Dobro je imati na umu da, kako banane sazrijevaju, tako gube dio pektina, pa su zelenije ili manje zrele banane bolji izvor vlakana od prezrelih banana.

Banane, također, sadrže 'rezistentni škrob', vrstu dijetalnih vlakana koja djeluju kao prebiotik odličan za stvaranje dobrih bakterija u crijevima.

 | Autor: canva canva

4. Poboljšavate rad srca

Banana je poznata kao odličan izvor kalija, a jedna banana srednje veličine sadrži ga oko 420 mg, što je 9 posto preporučenog dnevnog unosa. Uzimanje dovoljno kalija kroz prehranu doprinosi i snižavanju krvnog tlaka.

5. Smanjujete rizik od kroničnih bolesti

Prema istraživanju iz 2022. godine u 'International Journal of Food Properties', banane su bogate spojevima koji imaju antioksidativna svojstva

Osim toga, u članku objavljenom 2019. u 'Journal of Food Science and Technology' navodi se kako "banane imaju veći antioksidativni kapacitet od nekog bobičastog voća, začinskog bilja i povrća", stoga mogu pomoći u smanjenju štetnih učinaka oksidativnog stresa na tijelo.

Oksidativni stres može izazvati upale i oštetiti tkiva u tijelu, što može dovesti do bolesti srca, dijabetesa, raka i još mnogo toga.

 | Autor: canva canva

6. Koliko banana bi trebalo pojesti u danu?

Ne postoji opće pravilo, no jedna do dvije banane dnevno bile bi dovoljne.

"Iako, treba imati na umu da ih neki ljudi trebaju jesti s oprezom, Na primjer, pacijenti s kroničnom bubrežnom bolešću moraju ograničiti unos banana i druge hrane koja ima visoki udio kalija", savjetuju u Nacionalnom institutu za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti (NIDDK).

Konzumiranje previše banana ili druge hrane bogate kalijem može dovesti do pojave viška kalija u tijelu, što se naziva i hiperkalijemija, a može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i probleme sa srcem.

Banane je najbolje jesti umjereno, kao dio zdravog i uravnoteženog obrasca prehrane, piše 24sata.

Tvoja reakcija?