Prvi 2560 pregleda 16. siječnja 2022.

Jedna studija je pokazala da psi razumiju čak oko 90 riječi

Canva/Opinionstage

Svaki vlasnik kućnog ljubimca, osobito ako se radi o psu, često se zapita koliko ga njegov pas zaista razumije. Sada je odgovor na to pitanje dalo istraživanje s jednog sveučilišta u Kanadi

Ako ste vlasnik nekog kućnog ljubimca, sigurno ste do sada već proveli sate i sate razgovarajući s njim, zar ne? I naravno, vaš kućni ljubimac, osobito ako se radi o psu, razumije većinu toga što mu kažete ili vi barem tako mislite.

No, znate li koliko točno toga što kažete vaš pas može razumjeti? Naime, nova znanstvena studija koju su proveli istraživači sa sveučilišta Dalhousie u Kanadi, otkrila je da prosječni pas razumije čak 89 riječi i fraza, piše Martha Stewart

via GIPHY

"Cilj nam je bio razviti sveobuhvatan popis riječi za koje vlasnici pasa tvrde da na njih njihovi psi reagiraju dosljedno", rekle su znanstvenice Catherine Reeve i Sophie Jacques. 

U istraživanju su s timom anketirale 165 vlasnika različitih vrsta pasa, a vlasnici su napisali različite riječi i fraze koje njihovi psi razumiju, odnosno, na koje reagiraju. Sudionici su u prosjeku napisali 11 istih riječi, ali su istraživači dodali još 78 na koje su psi, također, često reagirali. Najmanje riječi na koje je neki pas reagirao je 15, a najviše riječi koje neki pas prepoznaje, prema ovoj studiji, je 215. 

via GIPHY

Riječi i fraze koje su istraživači uzimali u obzir su samo one na koje pas podiže pogled, cvili, trči, maše repom ili obavlja zadatak vezan uz tu riječ, kao što je sjedanje ili ležanje. Fraze koje su psi najviše prepoznavali su naredbe kao što su 'sjedi', 'lezi', 'čekaj', 'ne' i 'ostavi to'. 

Vrste pasa koje su razumjele najviše riječi su australski ovčar, border collie, njemački ovčar, kovrčavi bišon te chihuahua. One vrste koje su razumjele, odnosno reagirale na najmanje riječi su boxer i beagle.

 

Nikad bogatiji limited edition JoomBoos Posterbook je na svim kioscima Tiska!

 | Autor:

 

Tvoja reakcija?