Prvi 1387 pregleda 16. studenoga 2025.

Jesenska čarolija na tanjuru: Kremaste lazanje od bundeve

Youtube/canva

Lagane, kremaste, neodoljive... Upravo takve su ove lazanje od bundeve - očarat će svakoga tko ih proba. Recept za pripremu se nalazi u nastavku, a vama želimo dobar tek!

SASTOJCI

  • listovi za lazanje
  • bijelo vino 50 ml
  • parmezan 50 g
  • svježi sir 200 g
  • mrkva 2 kom
  • luk 1 kom
  • bundeva 1,20 kg
  • mlijeko 150 ml
  • maslac 70 g
  • brašno 70 g
  • listići svježeg peršina
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

 | Autor: Youtube/canva Youtube/canva

POSTUPAK

  1. Bundevu oguli, očisti od koštica te naribaj ili nasjeckaj na komadiće. Mrkvu naribaj, a luk nasjeckaj nasitno.
  2. Pirjaj luk na ulju, dodaj mrkvu, a zatim i bundevu. Dodaj vino. Kad alkohol ispari dodaj soli i papra. Dodajte nasjeckane listiće svježeg peršina i makni s vatre.
  3. Dinstanom povrću dodaj svježi sir (ili ricottu u jednakoj količini) i dobro promiješaj kako bi se svi sastojci povezali.
  4. Pripremi bešamel tako da rastopiš maslac, popržiš brašno i sve zaliješ toplim mlijekom. Dobro promiješaj dok ne dobiješ gusti umak, dodaj soli, papra i muškatnog oraščića.
  5. Kore za lazanje može kratko prokuhati prije slaganja u pleh, ali nije nužno.
  6. Na dno posude najprije stavi malo bešamela, zatim stavi jedan sloj listova za lazanje, a na sve to umak od svježeg sira i povrća. Dodaj bešamel i naribani sir. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve sastojke. Po vrhu sve obilno pospi naribanim parmezanom.
  7. Peci oko 40 minuta na 180 stupnjeva, piše miss7.

Tvoja reakcija?