Poznata juha karakteristična za Balkan, to jest bugarsku, albansku i makedonsku kuhinju, zove se tarator. Radi se od krastavaca, oraha i jogurta. Posebnu notu joj daje aromatizirani med, a dodatnu svježinu limun i grčki jogurt.
SASTOJCI
- krastavac 4 kom
- grčki jogurt 200 ml
- voda 250 ml
- češnjak 1 režanj
- kopar - svježi 1 svežanj
- mladi luk 4 kom
- limun 1 kom
- maslinovo ulje 2 žlica
- orasi 100 g
- zvjezdasti anis 1 kom
- med 2 žlica
- sol
- svježe mljeveni crni papar
POSTUPAK
- Operi krastavce i odreži im krajeve. 2 krastavca naribaj, a druga 2 nareži na sitne kockice, piše miss7.
- Sve skupa izmiješaj u zdjeli. Ulij med u malu posudu i dodaj zvjezdasti anis.
- Kratko zagrijavaj na laganoj vatri da med upije arome zvjezdastog anisa, Ukloni zvjezdasti anis, potom aromatizirani med prelij preko krastavaca.
- Nasitno nasjeckaj češnjak i dodaj krastavcima, zajedno sa sokom i koricom jednog limuna. Nasitno nasjeckaj mladi luk, kopar i orahe, s tim da orahe prije toga možeš i tostirati za jaču aromu.
- Dodaj u zdjelu s krastavcima. Dodaj grčki jogurt, sve dobro izmiješaj te posoli i popapri prema ukusu.
- Dodaj vodu i maslinovo ulje. Dobro izmiješaj i drži u hladnjaku 3 sata da se dobro ohladi i svi okusi prožmu.
- Juhu možeš poslužiit s ledom da bude još hladnija i više osvježavajuća.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.