Prvi 582 pregleda 04. srpnja 2025.

Juha od krastavaca: Karakteristična za balkan

Crumbles of Health/Pinterest

Poznata juha karakteristična za Balkan, to jest bugarsku, albansku i makedonsku kuhinju, zove se tarator. Radi se od krastavaca, oraha i jogurta. Posebnu notu joj daje aromatizirani med, a dodatnu svježinu limun i grčki jogurt.

SASTOJCI

  • krastavac 4 kom
  • grčki jogurt 200 ml
  • voda 250 ml
  • češnjak 1 režanj
  • kopar - svježi 1 svežanj
  • mladi luk 4 kom
  • limun 1 kom
  • maslinovo ulje 2 žlica
  • orasi 100 g
  • zvjezdasti anis 1 kom
  • med 2 žlica
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

POSTUPAK

  1. Operi krastavce i odreži im krajeve. 2 krastavca naribaj, a druga 2 nareži na sitne kockice, piše miss7
  2. Sve skupa izmiješaj u zdjeli. Ulij med u malu posudu i dodaj zvjezdasti anis.
  3. Kratko zagrijavaj na laganoj vatri da med upije arome zvjezdastog anisa, Ukloni zvjezdasti anis, potom aromatizirani med prelij preko krastavaca.
  4. Nasitno nasjeckaj češnjak i dodaj krastavcima, zajedno sa sokom i koricom jednog limuna. Nasitno nasjeckaj mladi luk, kopar i orahe, s tim da orahe prije toga možeš i tostirati za jaču aromu.
  5. Dodaj u zdjelu s krastavcima. Dodaj grčki jogurt, sve dobro izmiješaj te posoli i popapri prema ukusu.
  6. Dodaj vodu i maslinovo ulje. Dobro izmiješaj i drži u hladnjaku 3 sata da se dobro ohladi i svi okusi prožmu.
  7. Juhu možeš poslužiit s ledom da bude još hladnija i više osvježavajuća.


 

Tvoja reakcija?