Prvi 1883 pregleda 25. rujna 2021.

Kako danas izgledaju Titova politička škola i Goli otok?

Pixsell

Svake subote u 12 sati na YouTube kanalu 24sata i Videoteci 24sata moći ćete pratiti novi serijal 'Napušteno-zapušteno', u kojem ekipa 'Croatia Infiltration' obilazi nekad bitne objekte u Hrvatskoj koji propadaju

"Već godinama se bavimo istraživanjem napuštenih lokacija. Za kanal 'Croatia Inflitration' radimo video sadržaj na tu temu, a već godinama smo htjeli snimati takav serijal", rekao je Luka Justinijanović, voditelj novog serijala na YouTube kanalu 24sata pod nazivom 'Napušteno-zapušteno'.

UKLJUČI PODSJETNIK ZA PRVU EPIZODU - KOMBINAT BOROVO:

On i još trojica zaljubljenika u urbano istraživanje, posjetilo je napuštene objekte diljem Hrvatske koji su u prošlosti imali ogroman značaj. Našli su se tu tvornica 'Borovo', koja je Vukovar u zlatno doba učinila 'gradom milijardera', zatim Titova politička škola i Spomendom u Kumrovcu, hotel Haludovo, nekadašnji najluksuzniji hotel, Goli otok te brojne druge lokacije.

"Svaki puta se malo iznenadiš kada vidiš koliko brzo objekti propadaju kada se nitko ne brine o njima. 'Borovo' me iznenadilo zbog broja stvari koje su tamo ostale. Kao da nitko nije zakoračio u te objekte od kada su napušteni. S druge strane, kada smo došli u Haludovo, iznenadili smo se koliko ljudi posjećuje taj objekt i vidjeli na svoje oči kako napuštene lokacije postanu turistička atrakcija kada se povlače po medijima radi imovinsko-pravnih afera. U političkoj školi smo naišli na kopije građevinskih dozvola, ručno ispunjeni raspored rada tehničke službe koji seže još u 1986., susretali smo se sa divljim životinjama koje lutaju po zgradama koje je civilizacija napustila i zaboravila", objasnio je Justinijanović.

 | Autor: Sara Gomez Dubois Sara Gomez Dubois

Kako nam je sam Luka ispričao, pokretanje ovog projekta odvija se kroz nekoliko faza. Prate ljude koji imaju sličnu strast i zanimanje za ovakva vrsta istraživanja te zatim filtriranjem odabiru koje bi oni lokacije mogli posjetiti. U svom radu, dodali su dašak povijesnog dokumentarizma pa samo pripremanje snimanja zahtjeva i proučavanje povijesti i značaja te lokacije.

"Proces uključuje i traženje i razgovaranje sa sugovornicima, a na pojedinim lokacijama znamo provesti i do tri dana", rekao je i objasnio kako ih je četvero odlazilo na terene te, iako su imali pripremljeni scenarij, nisu ga htjeli striktno pratiti već ostaviti prostora i za spontanost.

 | Autor: Sara Gomez Dubois Sara Gomez Dubois

Kao i kod svakoga posla, neka anegdota se mora dogoditi. Luka nam je ispričao kako su, kada su posjetili Goli Otok, spavali u šumi te morali paziti na štakore, a malu nezgodu je imala i njegova ekipa tijekom posjeta Goloj Pleševici.

"Nezgodno je jer misliš da si sam na toj lokaciji, a onda odjednom vidiš svjetlo ili čuješ nečiji glas. U ogromnom tunelu ispod zemlje vidjeli su neidentificiran izvor svjetla koji im se približavao i nestao", kaže Luka.

Poručuje kako ovim serijalom žele prenijeti svoju strast prema urbanom istraživanju te se nadaju kako će se i publici to svidjeti.

Serijal 'Napušteno-zapušteno' možete pratiti svake subote na YouTube kanalu 24sata, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

 

Tvoja reakcija?