Prvi KORONA VIRUS 385 pregleda 18. ožujka 2020.

Kako očuvati mentalno zdravlje tijekom pandemije?

canva, JoomBoos

Pogledajte koji su savjeti stručnjaka o tome kako, u ovim teškim vremenima, ipak možete očuvati mentalno zdravlje i biti u redu:

Vrijeme pandemije koronavirusa nikom ne pada lako. Mnogi su zbog virusa postali anksiozni. Svjetska zdravstvena organizacija stalno šalje upute kako se zaštiti za vrijeme pandemije i kako zaštititi druge, a sada su počeli dijeliti savjete i o tome kako voditi brigu o svom mentalnom stanju. Evo nekih najvažnijih savjeta.

1. Ostanite u kontaktu s prijateljima

Samo zato što traje izolacija, ne znači da baš morate biti bez kontakta s vanjskim svijetom. Ostanite u kontaktu s ljudima do kojih vam je stalo, čujte se mobitelom, na društvenim mrežama... Danas je barem bezbroj mogućnosti kontakta, osim licem u lice, zahvaljujući internetu!

2. Odmorite se od društvenih mreža

Ako vas hvata panika od vijesti koje čitate oko virusa na internetu i društvenim mrežama, vrijeme je da ugasite internet. Informirajte se iz relevantnih izvora, poput stranica Svjetske zdravstvene organizacije, te vjerodostojnih medijskih izvora, a društvene mreže barem na kratko ostavite po strani.

 | Autor: Pixabay Pixabay

3. Perite ruke

Liječnici preporučuju da redovito perete ruke. Dvadeset sekundi prije jela i nakon dodirivanja kvaka na vratima te nakon rukovanja, za sve te radnje preporučuje se pranje ruku barem 20 sekundi. Također, koristite sredstva za dezinfekciju.

4. Nemojte paničariti

Sve je u redu. Pridržavajte se savjeta liječnika i sve će biti kako treba. No i u slučaju da vas uhvati panika, udahnite i smirite se. Nemate razloga za paniku, a opustiti se možete i uz omiljeni film ili seriju. 

5. Ostanite doma, brinite i mislite na druge

Uključite se i u naše akcije #Mislinadruge i svjetsku akciju #Ostanidoma. Mislite na druge, na sebe, budite odgovorni i pazite sve oko sebe!

Možda te zanima... Uključi se: Budi odgovoran prema sebi i drugima

Tvoja reakcija?