Prvi 16233 pregleda 28. veljače 2025.

Kao bakine: Pripremite savršene, meke krafne

Canva/screenshoot/pinterest

Isprobajte ovaj recept za savršene i mekane krafne kao bakine. S nama ga je podjelio Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz. Uživajte u pripremi!

SASTOJCI

  • glatko brašno 500 g
  • šećer 20 g
  • maslac 70 g
  • jaje 2 kom
  • žumanjak 2 kom
  • mlijeko 200 ml
  • rum 2 žlica
  • svježi kvasac 20 g
  • vanilin šećer 2 kom
  • limunova korica 1 kom
  • sol 1 žličica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Svi sastojci neka budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka, piše miss7.
  2. Pomiješaj 10 g šećera, 3 žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac (20 g svježeg kvasca je pola kockice svježeg kvasca) i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira.
  3. Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj.
  4. Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta. Odmori tijesto 10-ak minuta.
  5. Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
  6. Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
  7. Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru.
  8. Svaku krafnu stavi na četvrtasti komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
  9. U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, 2-3 minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
  10. Izvadi krafne na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.


 

Tvoja reakcija?