Isprobajte ovaj recept za savršene i mekane krafne kao bakine. S nama ga je podjelio Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz. Uživajte u pripremi!
SASTOJCI
- glatko brašno 500 g
- šećer 20 g
- maslac 70 g
- jaje 2 kom
- žumanjak 2 kom
- mlijeko 200 ml
- rum 2 žlica
- svježi kvasac 20 g
- vanilin šećer 2 kom
- limunova korica 1 kom
- sol 1 žličica
POSTUPAK
- Svi sastojci neka budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka, piše miss7.
- Pomiješaj 10 g šećera, 3 žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac (20 g svježeg kvasca je pola kockice svježeg kvasca) i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira.
- Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj.
- Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta. Odmori tijesto 10-ak minuta.
- Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
- Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
- Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru.
- Svaku krafnu stavi na četvrtasti komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
- U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, 2-3 minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
- Izvadi krafne na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.