Prvi 1446 pregleda 03. veljače 2021.

Krenula je peticija za uvođenje spolnog odgoja u škole!

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku 16 inicijativa i udruga pokrenuta je Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta, a u manje od 24 sati prikupljeno je više od 3000 potpisa. Trenutno je, pak, prikupljeno gotovo 9000 potpisa.

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje u okviru obrazovnog sustava jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja koje je svuda oko nas, a čemu u posljednje vrijeme sve više svjedočimo nakon pokretanja kampanje 'Nisam tražila' i nakon mučnih ispovijesti žrtava koje u javnost pristižu iz dana u dan. 

Smanjen rizik neplaniranih trudnoća i spolno prenosivih bolesti

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Iako je i znanstveno dokazano kako sveobuhvatno seksualno obrazovanje štiti djecu i mlade te koristi društvu u cjelini, u hrvatskim školama isto još uvijek nije uvedeno i to je, smatraju inicijatori ove važne peticije, izuzetno štetno za cijelo naše društvo, a pogotovo one najmlađe. 

Svjetske studije utvrdile su da takvi nastavni programi imaju pozitivan učinak na seksualno i reproduktivno zdravlje mladih tako što smanjuju rizike neplaniranih trudnoća i infekcija spolno prenosivih bolesti, što je samo još jedan od razloga zašto bi spolni odgoj trebao biti uveden kao obavezni predmet u sve hrvatske škole, smatraju inicijatori. 

U našim je školama tek loš pokušaj zdravstvenog odgoja koji se i ne provodi

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Istraživanja su pokazala kako više od 80 posto mladih i više od 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije, dok u našim školama trenutno postoji tek loš pokušaj zdravstvenog odgoja koji se zapravo uopće i ne provodi u praksi.

Zbog nedostatka pravog spolnog obrazovanja u školama mladi se sve više oslanjaju na netočne, neprovjerene i lažne informacije na koje nailaze online i na društvenim mrežama, a takav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć, smatraju iz Reci.hr. 

Potpiši peticiju; uvedimo spolni odgoj u škole

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Kako bi se spriječila opasnost od pristupa pogrešnim i netočnim informacijama te se djeci i mladima omogućilo kvalitetno, sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja, inicijatori pozivaju sve starije od 16 godina da se uključe i potpišu peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja kao obveznog nastavnog predmeta u osnovne i srednje škole. 

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Tvoja reakcija?