Glavna karakteristika pravilne ljetne prehrane je konzumacija lagane hrane, s naglaskom na voće i povrće. Upravo tijekom ljeta posebno dolazi do izražaja raznolikost i ljepota boja koje nam priroda pruža.
Najbolji izbor je mediteranska kuhinja
Zbog brojnih dokaza o blagodatima mediteranske prehrane, ona se smatra idealnim ljetnim načinom prehrane. Uz ribu, maslinovo ulje, svježe voće i povrće, uključuje i cjelovite žitarice te nemasne mliječne proizvode. Jela se obogaćuju svježim začinima koji pomažu u prevenciji bolesti, a umjerena konzumacija crnog vina štiti krvne žile i mozak. Za hidrataciju je najbolje piti rashlađenu vodu – najmanje dvije litre dnevno, piše miss7.
Ovo nikako ne konzumirajte
Tijekom vrućih ljetnih dana organizam prirodno traži laganu hranu, bogatu vodom, mineralima i vlaknima, a siromašnu masnoćama i proteinima. Treba izbjegavati slanu i masnu hranu, suhomesnate proizvode i pržena jela jer potiču žeđ. Alkoholna, gazirana, zaslađena i kofeinska pića pojačavaju dehidraciju i mogu narušiti san, pa ih je ljeti najbolje izbjegavati.
Što piti za vriijeme nesnosnih sparina?
Za ljetnu nadoknadu tekućine najbolji su izbor izvorska i mineralna voda, nezaslađeni čajevi i izotonični napici. Iako često posežemo za hladnim pićima, učinkovitije ćemo se rashladiti konzumiranjem napitaka sobne temperature ili toplih čajeva.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.