Maritozzi su slatka peciva s brioche tijestom, slična krafnama, ali se peku u pećnici i kasnije pune bogatom kremom. Mekana i sočna, ova slastica može biti savršen desert ili slatki doručak, a punjenje možeš prilagoditi prema svom ukusu. Iako ih mnogi nazivaju krafnama, pravi naziv je maritozzi – talijanske, kremaste delicije koje su jednostavno neodoljive!
SASTOJCI
- mlijeko 120 g
- instant kvasac 5 g
- šećer 15 g
- glatko brašno 225 g
- sol 5 g
- maslac 35 g
TIRAMISU NADJEV SASTOJCI
- mascarpone 100 g
- slatko vrhnje 75 g
- šećer u prahu 20 g
- ekstrakt vanilije 2 g
- kava 30 ml
- kakao prah 10 g
POSTUPAK
- U zdjelici aktiviraj kvasac s toplom mlijekom i šećerom. Pusti da stoji 5 minuta, dok se ne zapjeni, piše miss7.
- Miksaj brašno, sol i aktivirani kvasac na srednjoj brzini oko 2 minute. Dodaj 1 jaje (drugo ćemo koristit za premazivanje tijesta prije stavljanja u pećnicu) i miksaj dalje dok se sve dobro ne sjedini.
- Dodaj maslac, žlicu po žlicu i miksaj dalje 8-10 minuta.
- Namasti veliku zdjelu u koju potom prebaci tijesto, pokrij ga prozirnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom i ostavi u najtoplijem kutku kuhinje kako bi se lijepo diglo. Neka se diže oko sat vremena, odnosno dok se ne odvostruči u volumenu.
- Pripremi tiramisu nadjev: U srednjoj zdjeli izmiksaj šećer u prahu, slatko vrhnje, mascarpone i vaniliju. Kremu prebaci u slastičarsku vrećicu i ostavi u hladnjaku.
- Dignuto tijesto nareži na 5 jednakih komada (svaki treba imati cca 80 g) i oblikuj ga u kuglice.
- Pleh obloži papirom za pečenje te na to stavi kuglice tijesta, koje moraju biti odvojene barem 5 cm kako se prilikom dizanja i pečenja ne bi slijepile jedna za drugu.
- Pokrij kuglice tijesta krpom i pusti da se ponovno dižu 1 sat.
- 15 minuta prije kraja tih sat vremena upali pećnicu na 190 stupnjeva.
- Istuci jaje koje ćeš koristiti za premazivanje peciva. Premaži peciva i peci ih 13 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se maritozzi potpuno ohlade. Nožem za kruh lagano razreži svaki maritozzo po vrhu, po sredini peciva, pazi da ih potpuno ne prerežeš na pola (dno treba ostati spojeno kako bi zadržalo punjenje).
- Unutrašnjost zarezanog peciva premaži kavom i potom napuni dobro ohlađenom kremom.
- Tupom stranom noža izravnaj kremu. Prije serviranja pospi kakao prahom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.