Prvi 160 pregleda 03. travnja 2022.

Max Effort Prime pobijedio je na Hackathonu 24sata

Pixsell

Genijalni timovi srednjoškolaca i studenata u protekla su 24 sata programirali aplikaciju za osobne financije i budžetiranje. Svoja rješenja prezentirali su žiriju koji je potom odabrao pobjednika

Nakon maratonskog programiranja koje je započelo u subotu u 9 sati, Hackathon 24sata u organizaciji 24sata i Fakulteta organizacije i informatike pod pokroviteljstvom Fine i Erste banke završio je jutros u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER-u. Članovi timova zajedničkim snagama programirali su web, mobile ili desktop aplikaciju, a mnogima od njih ovo je bio prvi put da su sudjelovali na ovakvom natjecanju. Jedan od njih je i Boris Španić, team leader u timu BPKK koji je na Hackathon 24sata zajedno sa svojom ekipom došao iz Rijeke.

"Ovo je bilo odlično iskustvo i svakako ćemo ga ponoviti, ponosni smo na sebe i zadovoljni smo postignutim. Najveći izazov bila je organizacija unutar tima jer nam je trebalo vremena da dođemo svi na isti put, no na kraju je sve bilo onako kako treba", kaže Boris.

Tijekom Hackathona, sudionici su na raspolaganju imali podršku, znanje i iskustvo čak 10 mentora, Marka Smičića, Hrvoja Gluhaka i Žane Zekić iz Fine, Stjepana Begušića i Andre Merćepa s FER-a, Zlatka Horvata, Ivana Žganjera, Martina Blaževića i Ante Šimunovića iz LEAPWISE-a te Davida Ante Macana iz Zero Moleculea i članova žirija, Tomislava Pavlovića i Vanje Prahića iz 24sata te Borisa Tomaša s FOI-ja.

"Hackathon predstavlja stimulativno, ali stresno okruženje i zato je lijepo vidjeti mlade timove da su uspjeli izaći s različitim i inovativnim rješenjima. Vjerujem da je žiri imao tešku odluku za donijeti. Radujem se vidjeti što će sve ovi mladi ljudi postići jer ih zasigurno čeka lijepa budućnost", kaže mentor dr. sc. Stjepan Begušić sa zagrebačkog FER-a.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Tim Max Effort Prime odnio je pobjedu!

Od ukupno devet timova koji su sudjelovali, pobjedu je odnijela ekipa s FOI-a pod nazivom Max Effort Prime. Studenti Filip Bel, Jakov Glavina i Patrik Galina za svoje rješenje - aplikaciju "Šparo" dobili su najviše bodova od strane žirija i osvojili vrijednu stipendiju od 9.000 kuna po članu tima od Fine.

"Bilo je teško fizički za izdržati, no na kraju se trud isplatio. Vjerujemo da nas je dobra priprema i organiziranost istaknula od ostalih jer odlično funkcioniramo kao tim. Ovo nam je bio prvi hackathon u trajanju od 24 sata i ponosni smo što smo odnijeli pobjedu. Na zadnjoj smo godini FOI-a i znanje koje smo stekli na fakultetu pridonijelo je rezultatu. Moramo se naspavati kako bi nam se dojmovi slegnuli", izjavili su pobjednici Hackathona 24sata.

Žiri kojeg su činili Tomislav Pavlović, CTO Styria Digital Development, Vanja Prahić, voditelj digitalne pretplate 24sata te docent Boris Tomaš s FOI-a nije imao lak zadatak u odabiru pobjednika te su nijanse odlučile.

 | Autor: Pixsell Pixsell

"Svi timovi pokazali su iznimnu kreativnost, a od natjecatelja smo imali priliku vidjeti neke nove i drugačije poglede na zadani problem. Pobjednička aplikacija imala je dobro strukturirani monetizacijski model, dizajn i funkcionalnost. Bili smo ugodno iznenađeni kako je tim u 24 sata uspio isprogramirati tako cjelovitu i dobro strukturiranu aplikacija", zaključio je žiri.

Drugoplasirani tim Alfe iz Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, Jakov Glavač, Marko Pekas, Roko Bekavac i Marko Flegar osvojili su nagradu iStyle-a iPhone SE 64 GB, a trećeplasirani tim Tri i pol mitheda činila je miješana ekipa s FERIT-a, FOI-a i Veleučilišta u Virovitici: Dario Široki, Leonardo Gazdek, Mihael Ištvan i Jakov Filip Saboliček. Trećeplasirani su osvojili bežične slušalice, dar 24sata.

Boris Tomaš, koji je osim člana žirija imao i ulogu operativnog voditelja Hackathona 24sata, pohvalio je sve timove koji su se junački držali čitavo vrijeme programiranja bez sna.

"Svi natjecatelji koji su dočeli kraj Hackathona 24sata i prezentirali svoje rješenje su pobjednici. Pobijediti samoga sebe je najveći izazov, a našim hackathoncima je to uspjelo. Čestitamo im na tome i očekujemo njihovu prijavu i na sljedeći hackathon", poručio je Tomaš.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Hackathon 24sata organizira se u suradnji s FOI-jem, projekt podržavaju Fina i Erste banka, a partneri su FER, LEAPWISE, Zero Molecule, ZICER, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET i Stega tisak. 

Tvoja reakcija?