Ako obožavate focacciu, ovaj recept će vas oduševiti! Tijesto se ne mijesi, već se samo zamiješa i ostavi da odmara u hladnjaku, što mu daje nevjerojatnu teksturu i bogat okus. Isprobajte i uvjerite se sami!
SASTOJCI
- voda 2,33 šalica
- instant kvasac 30 g
- maslinovo ulje 0,75 šalica
- maslinovo ulje 2 žlica
- sol 4 žličica
- brašno 5 šalica
- krupna sol
- češnjak 3 režanj
- ružmarin 1 žlica
POSTUPAK
- Izmiješaj vodu, kvasac i 2 žlice maslinova ulja u velikoj zdjeli, dok se kvasac do kraja ne rastopi. Dodaj sol, a potom i brašno. Miješaj špatulom dok se ne počne formirati ljepljivo tijesto. Postruži ostatke s rubova posude, umiješaj ih u tijesto, piše miss7.
- Tijesto pokrij plastičnom folijom i drži u hladnjaku dok se volumen tijesta ne udvostruči – minimalno 8 sati, ali i do 24 sata.
- Ulij 1/2 šalice ulja u metalni pleh dimenzija cca 35x23 cm.
- Naulji ruke i prebaci rukama tijesto iz zdjele u pripremljeni kalup, preklopi tijesto i cijelog dobro namaži uljem. Tijesto raširi do rubova pleha. Ako se tijesto vraća, pusti ga da odmori 10-ak minuta i pokušaj ponovno. Pusti da se tijesto diže na sobnoj temperaturi sve dok ne postane jako mekano i pahuljasto, sati i pol do dva sata.
- Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva. Prstima u focaccii napravi udubine. Pospi cvijetom soli ili krupnom soli te peci dok se focaccia lijepo ne digne i dobije zlaćanu boju, 25-30 minuta.
- Dok se focaccia peče u posudu na slabu vatru stavi preostalu ¼ šalice ulja, češnjak i ružmarin i zagrijavaj dok lijepo ne zamiriše. Makni s vatre.
- Focacciu stavi da se hladi 15-ak minuta u plehu te ju nakon toga premaži aromatiziranim uljem s češnjakom i ružmarinom. Kada se sve upije lagano izvadi focacciu iz pleha i pusti da se još malo hladi.
- Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.