Prvi Recepti 1207 pregleda 25. ožujka 2025.

Mekana i aromatična: Focaccia s češnjakom i ružmarinom

canva

Ako obožavate focacciu, ovaj recept će vas oduševiti! Tijesto se ne mijesi, već se samo zamiješa i ostavi da odmara u hladnjaku, što mu daje nevjerojatnu teksturu i bogat okus. Isprobajte i uvjerite se sami!

SASTOJCI

  • voda 2,33 šalica
  • instant kvasac 30 g
  • maslinovo ulje 0,75 šalica
  • maslinovo ulje 2 žlica
  • sol 4 žličica
  • brašno 5 šalica
  • krupna sol
  • češnjak 3 režanj
  • ružmarin 1 žlica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Izmiješaj vodu, kvasac i 2 žlice maslinova ulja u velikoj zdjeli, dok se kvasac do kraja ne rastopi. Dodaj sol, a potom i brašno. Miješaj špatulom dok se ne počne formirati ljepljivo tijesto. Postruži ostatke s rubova posude, umiješaj ih u tijesto, piše miss7.
  2. Tijesto pokrij plastičnom folijom i drži u hladnjaku dok se volumen tijesta ne udvostruči – minimalno 8 sati, ali i do 24 sata.
  3. Ulij 1/2 šalice ulja u metalni pleh dimenzija cca 35x23 cm.
  4. Naulji ruke i prebaci rukama tijesto iz zdjele u pripremljeni kalup, preklopi tijesto i cijelog dobro namaži uljem. Tijesto raširi do rubova pleha. Ako se tijesto vraća, pusti ga da odmori 10-ak minuta i pokušaj ponovno. Pusti da se tijesto diže na sobnoj temperaturi sve dok ne postane jako mekano i pahuljasto, sati i pol do dva sata.
  5. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva. Prstima u focaccii napravi udubine. Pospi cvijetom soli ili krupnom soli te peci dok se focaccia lijepo ne digne i dobije zlaćanu boju, 25-30 minuta.
  6. Dok se focaccia peče u posudu na slabu vatru stavi preostalu ¼ šalice ulja, češnjak i ružmarin i zagrijavaj dok lijepo ne zamiriše. Makni s vatre.
  7. Focacciu stavi da se hladi 15-ak minuta u plehu te ju nakon toga premaži aromatiziranim uljem s češnjakom i ružmarinom. Kada se sve upije lagano izvadi focacciu iz pleha i pusti da se još malo hladi.
  8. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.

Tvoja reakcija?