Prvi 2329 pregleda 29. rujna 2022.

Mlađi od 40 ne bi uopće trebali piti alkohol? Evo zašto

canva

Znanstvenici koji su radili na jednoj velikoj znanstvenoj studiji došli su do zaključka kako osobe mlađe od 40 godina uopće ne bi trebale piti alkohol jer im ne donosi nikakve zdravstvene benefite

Osim što, kako tvrdi znanstvena studija Global Burden of Disease, alkohol nema nikakve zdravstvene benefite, on također povećava i druge rizike za naše zdravlje i život općenito. Naime, alkohol utječe na to koliko lako se možemo ozlijediti, ali i povećava šanse za automobilske nesreće, samoubojstvo, ubojstvo i slično. 

 | Autor: canva canva

Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju obraćali su pažnju na više od dvadeset zdravstvenih rizika koji su potaknuti konzumacijom alkohola kao što su ozlijede, kardiovaskularne bolesti i različite vrste raka, piše Her.

Ono što je, također, pomalo šokiralo znanstvenike je i to što više od 60 posto osoba koje konzumiraju alkohol su u dobi između 15 i 39 godina. 

 | Autor: canva canva

"Poruka je jednostavna, mladi uopće ne bi trebali piti alkohol", poručila je profesorica Emmanuela Gakidou sa Sveučilišta u Washingtonu. 

"Možda vam ne zvuči realno da, kao mlade osobe ne pijete alkohol, ali baš zato mislimo da je važno da vam kažemo koji sve rizici za vas postoje kada pijete", dodala je. 

 | Autor: canva canva

Ako baš želite popiti neki alkohol i ne riskirati puno zdravstvenih problema, znanstvenici savjetuju da to ne bude više od jedne čašice od 0,2 dl piva za muškarce ili dvije jušne žlice vina za žene. 

Tvoja reakcija?