Prvi 1145 pregleda 24. veljače 2020.

Moćna priča: Youtuberica progovorila o borbi s bulimijom

screenshot/youtube

Ana je hrabro progovorila o vlastitoj borbi i poručila djevojkama koje prolaze sličnu stvar da se obrate nekom bližnjem i potraže pomoć. Uvijek postoji način kako se izvući iz problema, samo trebate progovoriti...

Youtuberica Ana Rogač progovorila je o svojoj velikoj životnoj borbi. Ova vedra i nasmijana Zagrepčanka je dugo skupljala hrabrosti, a onda je sjela pred kamere i za YouTube snimila svoju priču o borbi s poremećajem u prehrani.

Počeci

 | Autor: ana rogač/instagram ana rogač/instagram

U emotivnoj ispovijesti, Ana je otkrila kako su svi njeni problemi počeli. Sa samo 14 godina, kad je išla u sedmi razred, Ani je djevojka iz škole skinula gaće, a dječak ju je fotkao. Od tog dana u školi je proživljavala bullying, a kod kuće tugu liječila hranom. Ubrzo se udebljala 20 kilograma i kako je rekla, kao buca, otišla u srednju školu gdje je nitko nije doživljavao. 

Odlučila je smršavjeti pa je smanjivala obroke, i ubrzo je skinula 18 kilograma. Nakon što ju je ostavio dečko počela se ponovno prejedati, ali ovog puta nakon prejedanja i povraćati. Mislila je da tako gubi sve emocije i izbacuje nagomilane bujice iz svog tijela. Bojala se razgovarati i povjeriti se bližnjima. 

O poremećaju se ne govori dovoljno

 | Autor: ana rogač/instagram ana rogač/instagram

Ana je navela da se premalo govori o poremećajima u prehrani, a od istih je oboljelo na tisuće djevojčica i dječaka diljem svijeta. Ona je shvatila da ima problem nakon što je guglala što joj se događa sa tijelom. Popričala je s majkom pa su nakon suza i suza otišle kod liječnika. 

Iako se godinu dana borila zajedno s roditeljima, kad se bolest vratila, nije im htjela reći što joj se događa pa je u borbu krenula sama. "Nisam ih htjela opet opterećivati", kaže. 

"U tom sam periodu, tih pet godina, imala uspone, padove, pokušavala naći sebe... Na sebe sam gledala užasno površno, samo mi je bilo važno svidjeti se svima, da svi misle da sam zgodna, da mi govore koliko sam mršava. Tražila sam ljubav na krivim mjestima, iako sam preveliku ljubav imala od svojih bližnjih. Ali u tom trenutku mi to nije bilo važno koliko mi je bila važna ta neka nestvarna ljubav nekog dečka..."

Koje su posljedice?

 | Autor: ana rogač/instagram ana rogač/instagram

Bolest je na Ani, osim snažnih psihičkih, ostavila i fizičke tragove. "Izgubila sam dosta kose, natekli su mi limfni čvorovi, danas zbog svega imam česte grlobolje, zubi su mi dosta oštećeni, imam čestih problema s upalom bubrega, imam alergije na jako puno namirnica...", ispričala je.

"No, psihički su tragovi puno gori. Iako sam sada okej, nekad to nije bilo tako... Bila sam grozno, imala promjene raspoloženja, bila sam depresivna", rekla je Ana, koja je za kraj svim djevojkama koje prolaze slične probleme poručila da obavezno popričaju s nekim odraslim o onome što ih muči. 

"Postoje ljudi koji vam mogu pomoći, recite svojim najbližima, možete to prebroditi, ali nemojte sve pokušavati same. Nemojte se bojati obratiti nekome, uvijek će vas netko razumjeti", poručila je.

Cijeli video pogledajte ovdje:

Tvoja reakcija?